palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Pirhi s čebulnimi olupki

5. 4. 2020; 03.00
Avtor: Velika noč
Pirhi s cebulnimi olupki2

Pirhi s cebulnimi obrocki foto: profimedia

Barvanje velikonočnih pirhov s čebulnimi olupki je zdravju in okolju veliko prijaznejše kot uporaba barvil »iz vrečke«.

Čudoviti pirhi v naravni barvi

Velika noč je tik pred vrati, s tem pa tudi pirhi in dobrote, zato vam predstavljamo nekaj idej, kako s čebulo naravno obarvati pirhe in se tako znebiti umetnih barvil. Naravna barva čebulnih olupkov ponuja neverjeten razpon različnih odtenkov rdeče in rjave barve, pri čemer ohranja jajčni beljak naravno bel. In ne skrbite, vaša jajca ne bodo imela okusa po čebuli.

Pirhi foto: profimedia

Naravna jajčna barva s čebulnimi olupki je starodavna ruska tradicija in verjetno najbolj priljubljen način za barvanje velikonočnih jajc. Stoletja nihče ni prišel do lažje, bolj naravne, dostopne in lepe metode, zato je res vredno letos poskusiti.

Največja prednost tega naravnega barvila za jajca je poleg enostavnosti in nizkih stroškov tudi veliko ustvarjalnih možnosti z barvami in vzorci. Predstavljamo vam  pet različnih vzorčnih idej, ki jih lahko preprosto naredite doma. Lep in zabaven družinski dogodek pred veliko nočjo.

Pripravite toliko jajc, kolikor jih nameravate narediti. Več čebulnih lupin ko boste pripravili, močnejša bo barva. Lahko uporabite rumeno čebulo, če pa želite, da so jajca temnejše barve, uporabite rdečo čebulo. 

Čebulo olupite in lupino stresite v lonec z vodo. Vode naj bo toliko, da boste lahko vanjo potopili vsa jajca. Ko se bo voda s čebulnimi olupki segrela, jo pustite stati še okoli 10 minut in jo nato postavite na hladno toliko časa, da bo obarvana voda topla. Potem lonec z vodo postavite nazaj na kuhalno ploščo in vanjo potopite jajca. Kuhajte jih 10 minut, da se jajca skuhajo in dobro obarvajo.

Če želite jajcem dodati nekaj lepih vzorcev, boste potrebovali nekaj najlonskih nogavic in vrvico. Vzorec rože ali karkoli si zamislite, napnite okoli jajca, ga zavijte v najlon in trdno pritrdite. Ko zavito jajce zavre v barvi s čebulo, bo vzorec natisnjen na jajce.

Olupki čebule za marmor učinek. foto: profimedia

Naš nasvet: kupite kilogram sveže čebule, da boste pridobili dovolj olupkov, pa še zadosti sveže čebule vam bo ostalo za pripravo velikonočne pojedine. In če bo rdeča, bo barva še intenzivnejša.

prejšnji članek
Oboževalci Top Guna boste morali čakati do decembra
Kultura
Oboževalci Top Guna boste morali čakati do decembra
naslednji članek
Ali se partnerja, ki nimata skupnega gospodinjstva, lahko obiskujeta?
Svet slavnih
Ali se partnerja, ki nimata skupnega gospodinjstva, lahko obiskujeta?
#obraziavenija
obraziavenija