državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Šele ko se odtok zamaši, spoznamo njegovo vrednost

6. 7. 2023; 02.00
Avtor: Z.F.
čiščenje odtokov

V zamašene odtoke nikar ne zlivajte čistil za odtoke in kisa ter sode bikarbone, saj tvegate eksplozijo. foto: Profimedia

Ali odtok umivalnika v vaši kopalnici počasi požira oziroma sploh ne? Se podobno dogaja tudi v kuhinji? V nadaljevanju vam ponujajo preproste in poceni rešitve, s sestavinami in orodjem, ki ga najdemo v vsakem domu.

Ni bolj nadležnega opravila in trenutka kot takrat, ko se zamašijo odtoki. Na to sicer že nekaj časa prej svari počasno odtekanje vode iz umivalnika, tuš kabine, kadi ali kuhinjskega pomivalnega korita, a preden se stvari resnično ne zapletejo, le redko ukrepamo.

kuhinjski odtok foto: Dreamstime

ODTOK SE JE POVSEM ZAMAŠIL

Še preden boste začeli mrzlično brskati po rešitvah in možnostih, da bi umivalnik odmašili, razmislite, kaj vse je steklo skozi njega. Če se je to zgodilo v kuhinji, iz njega odstranite najprej vso posodo, nato pa še vso vodo in preverite, ali se ni mogoče kaj razbilo oziroma se je zataknila kakšna večja stvar. Za začetek lahko odtok vsaj začasno poskusite spraviti v red z ustvarjanjem pritiska, tako da s krpo nekajkrat močno pritisnete ob odtok. Tako boste sicer umazanijo potisnili še globlje, a morda vam bo uspelo sprostiti tudi odtok. Nato uporabite sodo bikarbono in kis.

zamašen odtok foto: arhiv

GUMIJAST ZVON

Stara, a še zmeraj ena najpogosteje uporabljenih in koristnih rešitev je gumijast zvon. Najprej začepite prelivno odprtino, ki je tik pod pipo, zvon postavite na odtok in ga pritisnite navzdol, da se ustvari vakuum, nato pa potegnite navzgor. Postopek ponavljajte, dokler na plan ne potegnete zamaška, ki je začepil odtok. Če imate dvojno korito, ne pozabite zamašiti odtoka v drugem koritu, medtem ko uporabljate gumijast zvon.

Nepogrešljiva prijateljica zoper zamašene in smrdeče odtoke je soda bikarbona. foto: Dreamstime

KIS IN SODA BIKARBONA

Vsestranska gospodinjska kombinacija, ki odstranjuje trdovratne madeže, čisti, razkužuje in obenem odmašuje. Zamašen umivalnik, pomivalno korito ali kad najprej očistite vode in druge umazanije, nato pa v odtok stresite dobro žlico in pol sode bikarbone. Prelijte z decilitrom in pol kisa ter pustite stati deset minut. Mehurčkasta mešanica bo razgradila maščobo, ostanke hrane in druge nečistoče, ki so se nabrale v notranjosti cevi, in jih porinila naprej. Po desetih minutah v odtok zlijte velik lonec vrele vode. Postopek ponovite na 14 dni, če se želite preventivno izogniti zamaškom.

prejšnji članek
Super recept: Olje z baziliko
Kulinarika
Super recept: Olje z baziliko
naslednji članek
Poletna solata z rakci in mangom
Kulinarika
Poletna solata z rakci in mangom