stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Ste vedeli, da lahko v jedeh Jamieja Oliverja uživate tudi vi?

25. 8. 2023; 09.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
jamie oliver

Jamie Oliver ima restavraciji tudi na Madžarskem. foto: Profimedia

Angleški kuharski mojster Jamie Oliver je že več kot 15 let priljubljen po vsem svetu. Čeprav se je o njegovih restavracijah veliko govorilo, so-le te še vedno odprte. Ste vedeli, da lahko kar dve najdete v naši neposredni bližini? Na vas pa čaka tudi recept za neverjetno sladico!

Jamie Oliver je eden izmed najbolj prepoznavnih svetovnih kuharjev. Tudi v Sloveniji ga poznajo številni, tudi tisti, ki se s kulinariko ukvarjajo zgolj ljubiteljsko ali pa radi preprosto le dobro jedo. V slovenski jezik so prevedene njegove številne kuharice, na slovenskih televizijah smo lahko spremljali različne formate njegovih oddaj, ob tem pa lahko rečemo, da je v svoji karieri postal pravi zvezdniški kuharski mojster, saj javnosti ne zanima zgolj njegovo kulinarično znanje ampak tudi njegova zasebnost. 

Vsi tako želijo uživati v njegovih jedeh. Pa ne samo tistih, ki jih pripravijo na podlagi njegovih številnih in raznolikih receptov, ki so vedno na voljo, ampak tudi tistih, ki jih je morda pripravil on. Za Slovence slednje ni tako zelo nedosegljivo. No, morda vam ne bo kuhal Jamie sam, čeprav imate lahko tudi to srečo, da slučajno naletite ravno na njega, gre pa zagotovo za jedi, ki jih je izbral in odobril on. 

V srcu Budimpešte

Če boste obiskali prestolnico naše sosede Madžarske, boste lahko tam namreč uživali v kar dveh različnih ponudbah priljubljenega kuharskega mojstra. V Budimpešti sta namreč restavraciji, ki spadata pod različni znamki - Jamie's Italian, restavracija, ki obljublja italijanske okuse in toplino domačnosti ter Jamie's Diner, ki predstavlja avtentično hrano in udobje. Nas je prepričala slednja (ob tem pa priznavamo, da italijanske različice nismo obiskali). Tako zelo, da smo se v njo večkrat vrnili in jo spet obiskali ob vnovičnem obisku Madžarske. 

Restavraciji sta od Ljubljane oddaljeni manj kot 500 kilometrov. Avtomobilska vožnja pa vam bo od slovenske do madžarske prestolnice vzela približno štiri ure in pol.

"Restavracija Jamieja Oliverja vas popelje nazaj v čas, ko so bili hamburgerji veliki kot vaša glava, slamice pa so bile namenjene pihanju mehurčkov in čim glasnejšemu srkanju. Radi se zabavamo s hrano in praznujemo Jamiejeve preobrate njegovih najljubših klasičnih jedilnikov z vsega sveta. Tako kot naš meni je tudi restavracija izjemno sproščen prostor, ki se ne jemlje preveč resno. Imamo živahno teraso s pogledom na dvorišče Gozsdu in odlično glasbeno spremljavo, ki vam pomaga, da ob margariti, motni limonadi ali milkshakeu z rumom spravite svet v red," so o restavraciji zapisali na njihovi uradni strani. 

Kaj pa je o ponudbi povedal sam Jamie? "Naš jedilnik je poln okusne klasične hrane, v središču katere so odlične prehranske vrednote in etika. To pomeni, da so vse naše sestavine trajnostne in čim bolj lokalne. Na jedilniku je veliko čudovitih zdravih jedi, pa tudi nekaj bolj požrešnih, ki sem jih poskušal držati pod nadzorom. Ne glede na to, kaj boste izbrali, vas bo vsaka jed zagotovo nasmejala."

Kaj pa cene? 

Jamijev burger 14 evrov in priljubljeni 'smashed cheeseburger' pa 12 evrov. Rebrca in zrezek (250 gramov) s prilogami pridejo nekoliko dražje. Počasi kuhana rebrca v žar omaki,  spomladanska čebula, koriander, čili in hrustljavi krompirček 20 evrov, z zelišči začinjena goveja zarebrnica (rib eye steak), ocvrta jajca proste reje, čebula in tanek krompirček pa 25 evrov. Cene sladic so koli 6,5 evra. Celoten cenik lahko najdete tukaj >>kliknite<<. Ob tem morate upoštevati, da so cene zapisane v madžarskih forintih in da se lahko končna cena spreminja glede na menjalni tečaj. Pomembno se je tudi zavedati, da v večini restavracij v Budimpešti prištejejo 10-15 % h končni ceni za usluge postrežbe.

Pica, Jamie Oliver foto: Osebni arhiv

Ponudbo druge restavracije v Budimpešti Jamie's Italian najdete tukaj >>kliknite<<. Pri končnih cenah velja enako opozorilo.

Sladica, ki jo je vredno preizkusiti 

Sedaj pa k bistvu. Sladica, ki je ob obisku restavracije ali celo Budimpešte ne gre izpustiti, pa je zagotovo epski čokoladni brownie s pravo čokoladno omako, sladoledom in karameliziranimi kokicami. Seveda, za vas imamo recept, ki bo morda nekoliko potolažil željo po okušanju te neverjetne hrane. Seveda pa se doma pripravljene jedi težje postavijo po robu tistim iz restavracije, saj jih imamo na sumu, da sami dodajo še kakšno skrivno sestavino. Originalni recept je na svoji spletni strani objavil Jamie Oliver. Najdete ga lahko tukaj >>kliknite<<

Čokoladni browni s sladoledom in karameliziranimi kokicami. foto: Osebni arhiv

Sestavine za čokoladni brownie:

  • 250 g kakovostne temne čokolade (70%)
  • 250 g nesoljenega masla
  • 4 velika jajca
  • 250 g drobnega trsnega sladkorja
  • 2 zvrhani žlici samovzhajajoče moke
  • 2 zvrhani žlici kakovostnega kakava v prahu

Postopek priprave: 

  • Najprej segrejte pečico na 180 stopinj Celzija.
  • Kos peki papirja zmočite pod hladno vodo, ga zmečkajte in razprite, ter z njim obložite pekač dimenzij 20x20 cm.
  • Čokolado zdrobite in jo dajte v posodo, ki prenese vročino. Dodajte kocke masla in ščep soli. Posodo postavite nad ponev z rahlo vrelo vodo in mešajte, dokler se čokolada in maslo ne stopita. Nato posodo odstranite iz ognja in pustite, da se nekoliko ohladi.
  • V veliko skledo ubijte jajca, dodajte sladkor in mešajte, dokler zmes ne postane svetla, bleda in puhasta.
  • Presejte moko in kakav v prahu v skledo. Vse skupaj premešajte, nato pa dodajte stopljeno čokolado in zmes nežno premešajte.
  • Zmes nato prenesite v pekač, poravnajte in pecite 25 do 30 minut. Brownie je pečen, ko je zunanja plast hrustljava, notranjost pa malce mehka.
  • Čokoladni browni s sladoledom in karameliziranimi kokicami. foto: Osebni arhiv

Pečeno pecivo pustite, da se 15 minut ohlaja v pekaču, nato ga narežite in postrezite. Čokoladni brownie je odličen še topel in postrežen s kepico vaniljevega sladoleda, zdrobljenimi lešniki in karameliziranimi kokicami. Ta okusna čokoladna sladica je popolna za vse priložnosti, od rojstnodnevnih zabav do večernih družinskih srečanj. Tisti najbolj neučakani pa si organizirajte izlet v prelepo prestolnico naše sosede in si vikend pobeg ali daljši dopust popestrite z uživanjem v dobri hrani. 

prejšnji članek
Botri: Ste vedeli, da je Stipanova hči velika zvezda?
Svet slavnih
Botri: Ste vedeli, da je Stipanova hči velika zvezda?
naslednji članek
Slovenski voditeljici se je izpolnila dolgoletna želja
Svet slavnih
Slovenski voditeljici se je izpolnila dolgoletna želja
#nasazenazenska
nasazenazenska