901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Tragična smrt igralca filma Vesna

7. 1. 2024; 12.09
Avtor: K.M.
vesna

Film Vesna. foto: Slovenski filmski center

Decembra je minilo 70 let odkar je slovenski film Vesna ugledal luč sveta. Čeprav s svojo zgodbo navdušuje še danes, pa nad njim bdi tudi tragedija.

Vesna je črnobeli slovenski film iz leta 1953. Romantično komedijo si je premierno ogledalo skoraj 95.000 gledalcev in sodi med najbolj gledane slovenske filme. Dogaja se v Ljubljani in na ljubljanskem letališču, ob današnji Letališki cesti, kjer na letališče danes spominja zgolj še letališki stolp.. Nadaljevanje filma z naslovom Ne čakaj na maj so z istimi in nekaj novimi igralci posneli leta 1957. Film Vesna je ena izmed prvih slovenskih komedij, ki med svojimi sodobniki, večinoma vojnimi filmi, izstopa po lahkotni tematiki. Film je dobil tudi znatno mednarodno distribucijo, prikazovali so ga kinematografi v Avstriji, na Madžarskem, v Vzhodni in Zahodni Nemčiji, na Poljskem in v Sovjetski zvezi.

Tako v Vesni kot v filmu Ne čakaj na maj so blesteli igralci Metka Gabrijelčič (Vesna), Franek Trefalt (Samo), Jure Furlan (Krištof) in Janez Čuk (Sandi). Slednji je veljal za enega izmed najbolj pozitivnih likov in je bil tudi eden prvih rojenih komičnih igralcev v slovenskem filmu. A ravno njegovo življenje je prežeto s hudo tragedijo. Slovenski igralec rojen 24. junija 1933 je igralstvo študiral na AGRFT v Ljubljani, ravno vloga v Vesni pa je bila njegova prva. 

Nato so sledile še vloge v filmih Trenutki odločitve, Dolina Miru, Ne čakaj na maj, Dobro morje, Dobri stari pianino, Tri četrtine sonca, Ti loviš in Naš avto. Zadnji film je posnel leta 1962, svoje življenje pa tragično končal leto dni kasneje, star 31 let. 

prejšnji članek
Napaka, ki jo delate pri pripravi piščančjega mesa
Kulinarika
Napaka, ki jo delate pri pripravi piščančjega mesa
naslednji članek
Lea na prvem novoletnem potepu v rokah držala pištolo
Svet slavnih
Lea na prvem novoletnem potepu v rokah držala pištolo