oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Lepota & Zdravje
 

Da bodo lasje rasli hitreje

13. 3. 2016; 08.08
Avtor: Mira Ćirović/revija Bodi zdrava
Da bodo lasje rasli hitreje
Najpogostejši napaki, ki ju delate pri skrbi za svoje lase, sta pretirano šamponiranje in nepravilna prehrana. Če želite pospešiti rast las, preverite naše nasvete.

Normalno lasišče ima približno 120 tisoč lasnih mešičkov. Posamezni mešiček je povezan s krvnimi žilicami, živci, žlezo lojnico in mišico naježevalko. Velikost, oblika in lokacija mešička določa velikost in obliko lasnega vlakna – lasu. Lasje se tvorijo tako, da skozi krvni obtok prehajajo snovi, potrebne za tvorbo las, v čebulico – k brbončici, kjer s pomočjo bioloških procesov začne potekati tvorba novega lasnega vlakna. Na nastanek novih las in na rast v največji meri vplivajo hormoni, prehrana, geni, življenjski slog, starost in kozmetična sredstva, ki jih posameznik uporablja. Lasni mešički so zelo občutljivi in se hitro odzovejo na spremembe v telesu.

Z nego ne pretiravajte

Nikoli si ne smete las umivati vsak dan. S tem jih boste namreč oropali zdravega olja, ki je pomembno za sijoče lase. Pri umivanju nikar ne uporabljajte agresivne lasne kozmetike, saj ta oslabi delovanje lasnih mešičkov. Lase lahko umivate pogosteje, a le če imate prhljaj. Če ste med tistimi nesrečneži, ki jih pesti omenjena nadloga, lase negujte s kozmetiko, ki ne tanjša in ne izsuši las.

Prehrana za zdrave lase

Dermatologi poudarjajo, da mora lasem prijazna prehrana vsebovati vse potrebne hranilne snovi v primernih količinah, optimalnem razmerju in učinkoviti kombinaciji. Lasje za svojo čvrstost in rast potrebujejo kalcij, železo, magnezij in mineralne soli. Strokovnjaki priporočajo, naj za lepe lase vsak dan zaužijemo živalske in rastlinske beljakovine, žlico rastlinskih olj, bogatih z večkrat nenasičenimi maščobami, polnozrnata živila in veliko tekočine.

Najboljše živilo

Proso je ena od maloštevilnih rastlin, ki premorejo silicijevo kislino v topni obliki, kar organizmu omogoči njeno vsrkavanje. Ta še posebej koristi čvrstosti las. Občasno uživanje prosene kaše ali mlinsko-pekovskih izdelkov iz prosa vas bo rešilo težav zaradi razcepljenih lasnih konic, vsakodnevno uživanje pa bo glede na izsledke različnih raziskav pripomoglo k hitrejši rasti las.

5 razlogov za izpadanje las

Premalo železa. Za izpadanje las je lahko krivo pomanjkanje železa. Jejte dovolj suhega sadja, špinače in druge zelene listnate zelenjave, fižola, leče, semen in začimb. Če se boste odločili za železo v obliki dodatka k prehrani, se pred tem posvetujte s strokovnjakom.


Motnje delovanja ščitnice. Do izpadanja las lahko pripelje tudi preveč ali premalo aktivna ščitnica.

Nizka raven estrogena. Izguba las med menopavzo ni redkost, saj takrat v telesu začne padati raven ženskega hormona estrogena. Do hormonskih sprememb lahko pride tudi pri začetku ali po koncu jemanja hormonske kontracepcije, zato povečano izpadanje las tudi v tem obdobju ni redkost.

Porod. Tudi novopečene mamice se v prvih šestih mesecih po porodu pogosto spopadajo s povečano izgubo las. Tudi tu se vzrok skriva v hormonu estrogenu, ki pa se nekaj mesecev po porodu spet uravnovesi.


Kajenje. Izsledki različnih raziskav so pokazali, da kajenje škoduje tudi lasem. Ti lahko postanejo tanjši, bolj suhi, v skrajnem primeru lahko zaradi kajenja pride tudi do povečanega izpadanja las in plešavosti.

prejšnji članek
Vam partner krati spanec?
Zdravje
Vam partner krati spanec?
naslednji članek
Novković še nikoli ni bil tako srečen
Svet slavnih
Novković še nikoli ni bil tako srečen
Izbrano za vas