Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Koža potrebuje vlago in maščobo

29. 4. 2017; 04.00
Avtor: C.M.
uvodna
Suho koža zlahka prepoznamo po tem, da se rahlo lušči in je neprijetno napeta ali srbeča. Na splošno je videti hrapava in neenakomerna, včasih pa so na njej vidni tudi znaki prezgodnjega staranja. Občutljiva je za zunanje vplive in spremembe temperature, skratka, je razdražljiva in ustreza ji le malo izdelkov. Kako jo najlaže osrečiti?

Razpokana, pusta, hrapava

»Poroženela zunanja plast kože vsebuje med 10 in 30 odstotki vode, v globljih plasteh pa je vode še več. Dobro navlažena koža je videti gladka in sveža, ko pa postane izsušena, je videti razpokana, pusta in hrapava. To je mogoče preprečiti z vezavo vode v koži, za kar koža uporablja naravne vlažilne faktorje. To so snovi, kot so aminokisline, urea in glicerin, ki naravno nastajajo med potenjem, sebum in odpadni produkti naravnega procesa poroženitve. Vse te snovi vežejo vodo v zgornjih plasteh kože,« pojasnjujejo strokovnjaki. »Izberete izdelke, ki jo učinkovito navlažijo. Svetujem vam, da si vsako jutro in večer očistite kožo, nato pa nanesete dnevno ali nočno kremo. Poleg tega je pomembno tudi, da uporabljate izdelke za dnevno nego z UV-zaščito.« 

Rutinska nega

Pri dnevni negovalni rutini se izogibajte uporabi luščil, mask, ki se na obrazu strdijo, in tonikov za obraz, ki vsebujejo alkohol.

Zvečer si kožo očistite z nežnim čistilnim mlekom. Potem nanesite nočno kremo, ki vsebuje maščobe, poleg tega pa deluje vlažilno. Če je koža zelo suha, nanesite pred nočno kremo še poseben vlažilni serum.

Zjutraj je dovolj, da si kožo osvežite s toplo vodo ali uporabite brezalkoholni tonik za obraz. Nato nanesite dnevno kremo, ki naj vsebuje olja in vlažilna sredstva. 

Domači recepti

Pravi kozmetični izdelki vas lahko že v nekaj dneh rešijo zategovanja in luščenja kože, za piko na i pa ji pomagajte še z nekaterimi domačimi recepti za navlažitev: 

Medeno čistilno mleko

Sestavine: 2 žlički medu, ¼ skodelice polnomastnega mleka, 2 žlički mandljevega olja.

Priprava: Zmešajte vse navedene sestavine in vsebino pretočite v sterilizirano steklenico. Postavite v hladilnik (tako hranite največ dva tedna). Uporabljate zjutraj in zvečer za čiščenje obraz. Temeljito sperite. 

Rožna voda kot tonik za zelo suho kožo

Rožne liste prelijte s toliko kropa, da so pokriti, nato eno uro segrevajte do vrenja, najbolje v parni kopeli. Po eni uri ohlajanja vodo precedite. Postopek nato do štirikrat ponovite s svežimi cvetnimi listi, da se v tekočino izloči čim več aromatičnih snovi. Rožna voda pomaga vzpostaviti naraven pH kože. Osvežuje, blaži gube. Tako pripravljena bo uporabna do dva tedna, če jo boste shranili v hladilniku, v kopalnici pa bo ostala sveža od dva do tri dni. 

Mandljevo avokadova maska

Sestavine: 1 avokado, 1 žlička mandljevega olja, 2 žlici destilirane vode, 1 žlička limoninega soka, 1 žlička medu, 1 žlica moke.

Priprava: V majhni skledici pretlačite avokadovo meso. Dodajte mu destilirano vodo in limonin sok ter dobro premešajte, preden dodate še mandljevo olje in med. Da bo pasta gosta in kompaktna, jo utrdite še z malo moke. Nanesite na obraz in vrat ter pustite delovati 15 minut. 

Olivno olje

Po čiščenju kože lahko povsem preprosto uporabite kar olivno olje kot naravno vlažilo, in sicer tako, da ga malo kanete na konice prstov zmasirajte kožo.

Preverite še, katere zdrave hrane nikakor ne smete jesti.

prejšnji članek
Turbo dieta s prehranskimi dodatki
Moda&Lepota
Turbo dieta s prehranskimi dodatki
naslednji članek
Čudežna maska, ki daje osupljive rezultate!
Moda&Lepota
Čudežna maska, ki daje osupljive rezultate!