kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Sezam čisti kožo, buče nahranijo lase

30. 8. 2019; 03.00
Avtor: M. B.
dreamstime_xxl_23277899

foto: Dreamstime

Za lepoto ne potrebujemo veliko kozmetike in ličil, dovolj je že nekaj drobcenih semen.

Sezam

Že dolgo vemo, da ima olje, ki ga pridobivamo iz sezamovih semen, lepotno moč in ga zato s pridom uporablja tudi kozmetična industrija. Sezam je namreč bogat z antioksidanti in cinkom, ki je zelo pomemben gradnik kolagena, iz kože črpa strupe, jo očisti mozoljev in ogrcev ter briše pigmentne madeže. Več kot dovolj razlogov, da svoji vsakodnevni negi dodate domačo kozmetiko iz sezama in sezamovega olja.

Maska za sijočo kožo: Na kožo v krožnih gibih vmasirajte sezamovo olje. Nato si zdrgnite obraz z riževo moko in ga umijte s toplo vodo. Splaknite ga še z mrzlo vodo, da zaprete pore.

Zoper razpokano kožo na petah: Po koncu poletja so naša stopala običajno v slabem stanju. Razpokano kožo na petah lahko obnovite s sezamom. Sezamovo olje vtrite v pete vsak večer pred spanjem, obujte si bombažne nogavice in zjutraj se boste zbudili z mehko kožo.

Chia

Semena chia so tako imenovana superhrana. Polna so maščobnih kislin omega-3, beljakovin in vlaknin in so odličen dodatek vsaki dieti. Lahko so tudi izvrstno lepotilno sredstvo! Olje iz semen chia je zelo vlažilno (semena lahko v sebi zadržijo desetkrat več vlage od svoje prostornine), hrani kožo ter zavira staranje. Preizkusite naslednje lepotne recepte:

Vlažilna maska: Zmešajte žlico semen chia z dvema ali tremi žlicami kokosovega ali mandljevega olja. Pustite stati 20 minut, da semena ustvarijo gel. Nanesite na obraz in po 10 minutah odstranite z vlažno krpico.

Piling za obraz: Čajno žličko semen chia (lahko so zdrobljena ali cela) zmešajte s pol skodelice vode in čajno žličko medu. Počakajte nekaj minut, nato vtrite v obraz. Med pomaga koži zadrževati vlago, ki jo dobi od semen chia, ima antibakterijske in čistilne lastnosti. Če mešanici dodate pred nanosom še malo zelenega čaja, pa bo koža naravnost zažarela.

Laneno seme

Laneno seme je vir maščobnih kislin omega-3, med katerimi je tudi alfa-linolenska kislina. Ta izboljšuje elastičnost kože, pospešuje njeno celjenje, če je poškodovana, in blagodejno deluje na kožna vnetja. Zato lanenega semena nikar samo ne uživajte, ampak jih, najlažje v obliki olja, vmešajte tudi v svoje domače lepotne pripravke.

Masaža: Vsakodnevna masaža kože z lanenim oljem preprečuje dražilnim snovem, da bi vstopile v kožne pore. V kožo tudi zaklene vlago in jo tako varuje pred izsušenostjo.

Proti aknam in za lepe lase: Če vsak dan zaužijete žlico ali dve lanenih semen, bo vaša koža mlajša, polt pa bolj enakomerna. Laneno seme uravnava izločanje sebuma, maščobne snovi, ki jo proizvajajo žleze lojnice v koži, ter tako varuje pred aknami. Na lasišču pa odpravlja prhljaj, preprečuje lomljenje las in plešavost ter krepi lase.

Piling: Zdrobljena lanena semena zmešajte z jogurtom in medom. S tem nežno zdrgnite kožo in pustite učinkovati 10 minut. Sperite. Piling pomaga odstraniti odmrle kožne celice ter poživlja kožo, da je videti svilena in bolj gladka.

Eliksir mladosti: V električnem mešalniku zmiksajte dve celi bio limoni, olupka dveh bio limon, tri stroke česna, pol skodelice lanenega olja in kilogram medu. Eliksir mladosti hranite v hladilniku in ga zaužijte po eno žlico pred vsakim obrokom. Po enem tednu uživanja naredite premor.

Bučna semena

Bučna semena vsestransko koristijo koži in lasem. Zaradi protivnetnih lastnosti preprečujejo nastajanje mozoljev. Polna so antioksidantov, kot sta vitamina A in E, ki pomagata vlažiti kožo ter obnavljati kožne celice, dokazano upočasnjujejo staranje, zaradi vsebnosti biotina (vitamin B) pa ugodno vplivajo na zdravje las in nohtov.

Balzam za lase: V električnem mešalniku naredite pire iz polovice jabolka, ene žlice karitejevega masla, ene žlice bučnega olja ter enega jajca. Mešanico porazdelite na umite lase in pustite učinkovati 20 minut. Temeljito sperite.

Čistilo za obraz: Zmešajte pol skodelice medu, eno žlico muškatnega oreščka, eno žlico bučnega olja in po želji še malo eteričnega olja čajevca. Pripravek sicer ne bo odstranil ličil, je pa idealen za jutranje čiščenje kože.

Konopljina semena

Semena industrijske konoplje so vedno pogostejša sestavina kozmetičnih izdelkov. So bogat vir beljakovin (vsebujejo jih kar trikrat toliko kot soja) in so zato odlična tudi za kožo, saj jo nahranijo, delujejo protivnetno in čistilno.

Konopljina maska za obraz: Četrt skodelice konopljinih semen, četrt skodelice čistega javorovega sirupa, čajno žličko mletega muškatnega oreščka dajte v električni mešalnik in spasirajte v enotno zmes. Masko nanesite na očiščen, rahlo vlažen obraz in jo pustite delovati 10 minut. Preostanek maske lahko v steklenem lončku hranite v hladilniku največ dva tedna.

Preberite tudi: Ljubezen po domače, se nam obeta poroka. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Zakaj je Deželak sredi Kamnika »okamenel«?!
Svet slavnih
Zakaj je Deželak sredi Kamnika »okamenel«?!
naslednji članek
Rdeče vino ugodno vpliva na zdravje prebave
Zdravje
Rdeče vino ugodno vpliva na zdravje prebave