profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ustvarite dišavo za izboljšanje pozornosti ali afrodiziak

24. 12. 2022; 02.00
Avtor: Iva Hari / revija Jana
parfum, dišave

Parfum foto: revija Jana

Vam manjka energije in ste raztreseni, vas daje anksioznost, želite začiniti svoje spolno življenje ali preprosto lepo dišati? Izdelajte čisto svoj ekološki parfum, mešanico za dobro počutje, dišavo za izboljšanje pozornosti ali afrodiziak, ki bo vas in še koga pogrel v teh zimskih dneh. Ustvarite dišavo, ki vam bo pisana na kožo. Tekst: IVA HARI

Ta parfum ne bo v ničemer podoben tistim, ki jih dobite v drogerijah in so mešanica sintetičnih dišav, pridobljenih v laboratorijih. Popolnoma bo naraven, narejen iz eteričnih olj.

Nekaj napotkov, preden začnemo  

Eterična olja (EO) lahko motijo vaše hišne ljubljenčke, otroke in nosečnice, zato pri izdelavi poskrbite, da jih ne bo v bližini. Eterična olja citrusov (bergamotka, pomaranča, limona) lahko povzročajo fotosenzibilnost – kožno reakcijo ob izpostavljanju sončni svetlobi, zato se po njihovem nanosu izogibajmo direktnemu soncu. Draženje kože po nanosu mešanice je znak, da ste preobčutljivi za katero od eteričnih olj. Če se vam to zgodi, si čim prej umijte kožo z vodo in nevtralnim milom. Eteričnih olj si nikoli ne nanašamo na kožo nerazredčenih.

Parfum foto: Shutterstock

Spoznajmo parfumske note

Pri dišavah v parfumih govorimo o treh notah – zgornji, srednji in spodnji. Zgornja nota se razdiši najhitreje, spodnja pa se na koži obdrži najdlje. Prava umetnost je zmešati parfum, v katerem so te note usklajene, harmonične. Če ste začetnik, zmešajte štiri ali manj eteričnih olj. Spodnje note so ponavadi močnejše, zato jih dodamo manj. Ob mešanju boste sproti ugotavljali, da nekatera EO mnogo intenzivneje dišijo kot druga. Tako lahko ena kapljica kadilne bosvelije da enako močan vonj kot pet kapljic bergamotke. Do teh ugotovitev boste prišli samo s prakso in izkušnjami, v nadaljevanju pa ponujamo nekaj preizkušenih receptov in razporeditev parfumskih not. Nekatera EO spadajo tudi v dve noti, npr. sivko lahko razvrstimo med zgornjo/srednjo noto.

Zgornje note: bergamotka, pomaranča, bazilika, sivka, neroli, poprova meta, rožmarin, evkaliptus, limonska trava, timijan, žajbelj, kamilica, kardamom.

Srednje note: sivka, muškatni orešček, muškatna kadulja, neroli, čajevec, komarček, ilang ilang, jasmin, vrtnica, črni poper, brin, geranium, lovor.

Spodnje note: cipresa, cedra, ingver, mira, cimet, sandalovina, vanilija, vetiver, ilang ilang, klinčki, pačuli, bor, vrtnica, kadilna bosvelija.

NASVET

Če parfum izdelujemo s prav posebnim namenom, denimo za zmanjševanje stresa, anskioznosti ali glavobola, lahko eterična olja (brez olja) nakapamo na žepni inhalator za večkratno uporabo in ga imamo vedno pri roki.

Napotke za izdelavo in preizkušene recepture za naravne parfume boste našli v reviji Jana, št. 50, 13. 12. 2022.

Izdelajte svoj parfum foto: revija Jana

prejšnji članek
Bela božična čokolada
Kulinarika
Bela božična čokolada
naslednji članek
Boris Kopitar ima težko preteklost
Svet slavnih
Boris Kopitar ima težko preteklost