pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Dermaplaning - mega hit, ki si ga mnogi napačno razlagajo

8. 8. 2023; 04.00
Avtor: jk / revija Jana
lepota1 shutterstock

ermaplaning je posebna oblika pilinga, ki se izvaja s posebnim pripomočkom dermatomom. foto: Shutterstock

Trend, imenovan »čisti obraz«, se je najprej pojavil na družbenih omrežjih, ko pa je še hollywoodska igralka Eva Mendes razkrila, da si redno brije obraz, je eksplodiralo in dermaplaning je postal mega hit. Le kako ne bi, saj obljublja brezhibno gladko kožo in zatorej popoln nanos ličil. Pa je tudi varen?

Dermaplaning je posebna oblika pilinga, ki se izvaja s posebnim pripomočkom dermatomom. Ta je podoben skalpelu ali britvici, in v resnici postopek dermaplaninga precej spominja na britje, zato se mu pravijo tudi britje obraza. Načeloma bi ga lahko opravili kar sami doma, a je vseeno bolje, če zaupamo rokam strokovnjaka. Ta z ostro stranjo dermatoma odstrani vrhnjo plast kože z vsemi drobnimi dlačicami, izpuščaji in drugimi nepravilnostmi vred. Tako očiščena koža je videti izjemno sveže in mladostno, saj tretma zmanjša vidne nepravilnosti, predvsem pa temeljito odstrani odmrle kožne celice. Poleg vrhnje plasti kože se v postopku odstranijo mehke, puhaste dlačice. Dermaplaning najpogosteje izvajamo na obrazu, lahko pa bi ga tudi na preostalem telesu. Če razmišljate, da bi si tako depilirali bikini, naj vseeno omenimo, da ga strokovnjaki na občutljivih delih telesa odsvetujejo.

Kako poteka postopek

Dermaplaning zahteva ustrezno predpripravo. V kozmetičnih salonih kožo najprej sterilizirajo z alkoholom, poseg pa izvajajo s potegi skalpela v nasprotni smeri rasti dlak. Je neboleč, občutek je podoben, kot če si kožo brijete z britvico; občutimo kvečjemu praskanje in ščemenje. Vse skupaj običajno traja dobre pol ure, pozneje pa je priporočljiva uporaba hladilnega gela, ki kožo pomiri, zmanjša rdečico, morebitne otekline ali draženje. Cena za en tretma je okoli 60 evrov.

Bistvo ni odstranjevanje dlačic

Dermaplaning je dovolj podoben britju, da se je uveljavilo zmotno mnenje, češ da je njegov osnovni namen odstranjevanje dlačic. V resnici pa je to le stranski učinek. Bistvo tega dermatološkega posega je eksfoliacija oziroma odstranjevanje odmrlih celic na povrhnjici. Dermatologi ga uporabljajo za zdravljenje brazgotin, nastalih zaradi mozoljev ali vraščenih dlačic. Z odstranjevanjem pa seveda odstranimo tudi puhaste dlačice, s katerimi je prekrita vsa koža, zato se je začelo dermaplaning uporabljati kot depilacijo.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 31, 1. avgust, 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Znane Slovence in njihove otroke navdušil film o Ninja Želvah
Svet slavnih
Znane Slovence in njihove otroke navdušil film o Ninja Želvah
naslednji članek
Spoznajte vse skrivnosti okusne fokače!
Kulinarika
Spoznajte vse skrivnosti okusne fokače!
#nasazenazenska
nasazenazenska