pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Trend božičnih motivov

14. 12. 2021; 04.00
Avtor: K.M.
Božični pulover

Božični pulover foto: Shutterstock

Vsako leto decembra in okoli božiča se povsod okoli nas, v filmih, trgovinah, na družbenih omrežjih, na najljubših zvezdnikih in na bližnjih, znova in znova pojavlja tisti »grdi božični pulover«. Od kod pa sploh je in zakaj vsako leto znova postane uspešnica?

Božični puloverji so del praznične mode že iz petdesetih letih prejšnjega stoletja, a šele v osemdesetih so zaradi vpliva popkulture postali splošno priljubljeni, in sicer tudi z ironičnim, komičnim poudarkom. V devetdesetih je bil tak pulover spet manj popularen in podarili bi ti ga morda le starejši člani družine, ki ne sledijo času. A je znova pridobil popularnost v zgodnjih letih 21. stoletja; nihče ne ve, kaj je sprožilo ta trend, verjetno je nekdo s takim kosom oblačila navdušil še druge. Odtlej priljubljenost božičnega puloverja z malce prismuknjenim motivom, ki mu rečejo tudi »grdi božični pulover«, samo še raste in postaja nova božična tradicija. V prazničnem decembru pa so vse bolj priljubljeni tudi drugi kosi oblačil z božičnimi motivi.

Največkrat gre za pulover iz volne ali sumljivega umetnega materiala, v različnih odtenkih rdeče ali zelene, lahko je tudi vzorčast, na njem pa je vsaj en božični motiv, na primer jelena, Božička, medenjaka, jelke, snežaka, lizike, sani ali škrata. Pulover dobi dodatne točke, če so na njem še kakšne bleščice, zvončki, 3D-našitki, ki izstopajo, ali celo mali zvočnik, ki predvaja božično glasbo.

Tudi trgovci so zagrizli v trend božičnih puloverjev in drugih oblačil, danes so na voljo v številnih modnih trgovinah, trgovinah z rabljenimi oblačili, celo prestižne znamke visoke mode so ustvarile svoje različice tega priljubljenega kosa garderobe.

Zvezdniki, ki sledijo trendu, so denimo Taylor Swift, ki je božični pulover med drugim nosila kar za svoj rojstni dan, Meghan Trainor, ki ga je nosila ob nastopu v radijski oddaji, Ashley Tisdale, ki je tak pulover oblekla v dobrodelne namene, igralka Reese Witherspoon, ki se je tako oblečena pojavljala na družbenih omrežjih, Kanye West, ki se je v taki opravi sprehajal po mestu, Pharrell Williams je v božičnem puloverju nastopil, Vanessa Hudgens pa ga pač rada obleče – za božič.

prejšnji članek
Jure Henigman zdaj v vlogi ekscentričnega profesorja
Svet slavnih
Jure Henigman zdaj v vlogi ekscentričnega profesorja
naslednji članek
Janja Garnbret je včasih rada tudi plesala
Svet slavnih
Janja Garnbret je včasih rada tudi plesala
#obraziavenija
obraziavenija