petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

7 razlogov, zakaj je dobro, če izpustimo zajtrk

10. 6. 2016; 07.30
Avtor: A. P.
zajtrk
Vsi smo že slišali, kako zajtrk predstavlja najpomembnejši obrok dneva.

Veliko pa je raziskav, ki dokazujejo, kdaj in zakaj je pa odločitev dobra, da zajtrk izpustimo.

Izkazalo se je, da zajtrka ne rabite jesti, če vam to ne paše. V vsakem primeru ste lahko zdravi, tudi če se ne silite jesti zajtrka.

Vodi do večjega obroka. Čeprav se vam to ne zdi prednost, lahko rečemo, da kadar izpustimo zajtrk, nam to pomaga, da pojemo manj, ko pojemo večji obrok. Če si želite izgubiti telesno težo, je to lahko eden izmed glavnih razlogov, zakaj lahko izpustimo zajtrk. Lahko se počutite bolj siti in čez dan pravzaprav pojeste manj kalorij.

Ne vpliva na vaš metabolizem. Vedno smo mislili, da zajtrk predstavlja gorivo, ki ga potrebujemo, da lahko dan sploh začnemo. Pokazalo se je, da to ne drži. Naš metabolizem temelji na tem, kakšno vrsto kalorij zaužijemo in koliko jih zaužijemo. Če se vedno dobivate dobre kalorije, ki jih potrebujete, boste čisto vredu, tudi če zajtrka ne boste pojedli. Prav tako ne igra vloge to, ali pojeste dva ali pa osem obrokov, važno je, da jeste zdravo hrano.

Zmanjšuje ogljikove hidrate. Pomislite, kaj ponavadi jeste za zajtrk. Palačinke, ovseni kosmiči in toasti. Problem pri taki hrani je, da vsebujejo veliko ogljikovih hidratov. Namesto, da bi vaš metabolizem dvignili, ga sabotirate. Izpustitev hrane, ki jo jemo za zajtrk in ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, bo pripomogla k boljšemu počutju in izgledu. Zjutraj se boste boljše počutili. Če niste navajeni jesti zajtrka, boste s posiljevanjem le-tega vaš želodec samo razdražili. Ni zdravo, da bi se zaradi tega počutili slabo. Lahko preskočite zajtrk, spijete malo pomarančnega soka ali kave. Ko pa se boste počutili lačne, imejte manjši obrok in počakajte na kosilo.

Izboljšajte fizično aktivnost v fitnesu. Veliko ljudi zjutraj hodi na fitnes, kjer pokurijo veliko kalorij in kmalu postanejo lačni. Namesto da pred tem pojeste zajtrk, počakajte na jutranjo vadbo in si zatem pripravite malico. To da vašemu telesu čas, da se umiri in lahko namesto dveh obrokov pojeste enega, saj je ta produkt dopolnitve vsega, kar potrebujete.

Izguba telesne teže. Če zjutraj niste lačni, zakaj bi potem jedli? Če zmanjšate število obrokov na dan, zmanjšate vnos kalorij, kar vodi do zmanjšanja telesne teže. Če pa ste zjutraj lačni, pa zajtrk seveda pojejte.

Izogibajte se utrujenosti po obroku. Če imate ponavadi obilen zajtrk, je možnost, da vas ne bo prebudil. Po uri ali dveh se boste lahko počutili še bolj utrujene. Naravni odziv našega telesa na obilen obrok je poraba energije za prebavljanje, namesto, da bi jo porabili za kaj drugega. Če zajtrk izpustite, bi se lahko dejansko hitreje zbudili in bili bolj prisotni skozi cel dan.

prejšnji članek
Veste, v kateri starostni dobi smo najsrečnejši?
Zdravje
Veste, v kateri starostni dobi smo najsrečnejši?
naslednji članek
Namesto navadne nepredelana morska in himalajska sol
Zdravje
Namesto navadne nepredelana morska in himalajska sol