stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Vztrajanje pri prenizki teži

11. 6. 2016; 01.30
Avtor: T. R,
dekle, najstnica, obraz, uhani
Ko se najstnica ali najstnik pri 45 kilogramih in višini 170 centimetrov zazre v ogledalo, se kljub podhranjenosti vidi debelo ali debelega.

Za zajtrk jogurt in rezina kruha, ki ne sme biti težja od petih dekagramov. Da rezina kruha res toliko tehta, jo oseba z anoreksijo predhodno stehta. Za kosilo si privošči solato, za večerjo banano, vmes pa spije ogromno količino vode in je telesno zelo aktivna.

Tak način življenja se vrti okoli nadzora nad lastnim prehranjevanjem, nenehnim tehtanjem in pogledom v ogledalo. Ta razkrije izjemno suhega človeka, z drugo besedo anoreksičnega, medtem ko se taka oseba vidi kot debelušna. Anoreksija spada med motnje hranjenja in večinoma prizadene dekleta ob prehodu iz otroštva v puberteto.

Med osebami z anoreksijo je okoli desetina fantov, delež pa se z leti vse bolj veča. Za oba spola je značilno, da se ne zmoreta telesno razviti v moškega oziroma žensko. Kot pravi poznavalka za motnje hranjenja Ana Hromc, ljudje z anoreksijo drastično shujšajo in vztrajajo pri prenizki teži. Pri tem so izredno dosledni in se strahovito bojijo pridobivanja telesne teže.

Na vprašanje, kaj je vzrok za nastanek motnje hranjenja, ni enostavnega odgovora. Običajno gre za prepletajoče dejavnike: biološke, genetske, družinske ter sociokulturne. Hromčeva pripominja, da je anoreksija pri moških bolj izjema kot pravilo. »Med njimi najdemo pogosteje subtilnejše fantje, ki so, prav tako kot dekleta, polni talentov in potencialov, a bolj introvertirane narave, ki potrebujejo počasnejši življenjski tok, in ne brezosebnosti in tekmovalnosti. Kakor dekleta so tudi fantje zlorabljeni. Vendar ne toliko pogosto fizično in spolno kot čustveno. Tovrstne čustvene zlorabe pa nastajajo v družini, ker le družina potrebuje tako bolnega člana, da preživi in se ne sooči s pravimi problemi. Torej poleg čustvenih zlorab, kar je glavni vzrok za anoreksijo, fantje doživljajo v družini tudi zamenjavo vlog. Enako velja za dekleta. Oboji postanejo staršu starš, celo nadomestni partner.«

prejšnji članek
Preverjeno najboljša barvna kombinacija
Življenjski slog
Preverjeno najboljša barvna kombinacija
naslednji članek
To so skrivnosti čudovitega videza Marlyn Monroe!
Moda&Lepota
To so skrivnosti čudovitega videza Marlyn Monroe!