stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

3 razlogi, zakaj je nekaterim lažje imeti spolno kot intimno razmerje

27. 7. 2023; 10.00
Avtor: D.C.
Par, poljubi, odnos

Zakaj nekateri raje izberejo spolnost? foto: Shutterstock

Spoznajte, zakaj nekateri ljudje raje izbirajo spolno intimnost kot čustveno povezanost in kako to vpliva na njihove odnose.

Spolna intimnost je lahko čudovit in pomemben del povezanosti, vendar je pomembno, da se ustavimo in razmislimo o temeljnih razlogih, ki vodijo takšno vedenje, ko se uporablja kot nadomestilo za avtentične čustvene veze. Kot družbena bitja instinktivno gravitiramo k povezanosti in čustveni intimnosti. Naravno je, da hrepenimo po toplini, razumevanju in iskrenih vezah, ki obogatijo naše življenje. Vendar se v današnjem času pogosto posamezniki obračajo na spolno intimnost kot nadomestilo za avtentične in globoke veze.

Psiholog dr. Mark Travers meni, da bi si morali postaviti nekaj vprašanj, če se zatekate k neobvezujočim spolnim razmerjem, kot načinu za prikrivanje potrebe po resničnih čustvenih vezah. Ali iščete spolno zadovoljstvo in telesno intimnost ali poskušate prikriti nekaj, s čimer se še niste pripravljeni soočiti? Po njegovem mnenju obstajajo trije razlogi, zaradi katerih posamezniki vstopajo v kratkotrajne spolne veze na škodo dolgoročnih čustvenih vez:

Vpliv nezdravljenih notranjih čustvenih ran: Globoko ukoreninjene čustvene rane lahko vodijo k iskanju tolažbe v spolni intimnosti, namesto da bi se soočili z osnovno bolečino. Te rane lahko izvirajo iz izkušenj, kot so travme iz otroštva, zapustitev s strani ljubljene osebe ali pretekli neuspešni odnosi. Raziskave so pokazale, da lahko zloraba v otroštvu oblikuje izbiro oseb, s katerimi bodo vstopali v odnose v odrasli dobi. Rezultati so pokazali, da ljudje, ki so doživeli čustveno/seksualno zlorabo v otroštvu, lahko razvijejo določene vzorce razmišljanja, ki jih naredijo odmaknjene ali zavrnjene od drugih. Takšno razmišljanje lahko vodi do tega, da kot odrasli imajo več spolnih partnerjev.

Vloga samospoštovanja: V družbi, ki je osredotočena na spolno in fizičko privlačnost, lahko posamezniki, zlasti tisti z nestabilnim egom, pridejo do prepričanja, da je njihova vrednost pogojena s številom ljudi, ki želijo spolno intimnost z njimi. Iskanje potrditve skozi enkratne spolne odnose je lahko kontraproduktivno, redko poveča samospoštovanje in lahko spodbuja občutke krivde, sramu, osamljenosti in praznine.

Moč družbene kondicioniranosti: Družbene norme in kulturno kondicioniranje imajo močno vlogo pri oblikovanju perspektiv posameznikov in pristopov k intimnim odnosom. Mediji pogosto prikazujejo spolne odnose kot končni simbol povezanosti s samim seboj in izpolnitve, s čimer se spodbuja ideja, da se fizička intimnost avtomatsko prevaja v čustveno bližino.

prejšnji članek
3. sezona Botrov ni bila načrtovana, razlog za snemanje osupljiv
Svet slavnih
3. sezona Botrov ni bila načrtovana, razlog za snemanje osupljiv
naslednji članek
Sinéad O'Connor: Tragična izguba ikone glasbe brez znakov kaznivega dejanja
Kultura
Sinéad O'Connor: Tragična izguba ikone glasbe brez znakov kaznivega dejanja