Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Da se družinski dopust ne sprevrže v katastrofo …

15. 7. 2017; 03.00
Avtor: Helena Primic/Bodi zdrava
Počitnice, obala, morje, družina, majhni otroci

foto: Profimedia

Pri pakiranju vzemite le tisto, kar boste zares potrebovali in uporabljali.

Organizirajte se tako, da si boste lahko privoščili tudi jutranje poležavanje. Glede prehranjevanja pa se že vnaprej sprijaznite, da boste na dopustu pač jedli drugače kot doma – ne le drugačno hrano, temveč tudi ob drugačnih urah in v ritmu, ki vam bo na dopustu najbolj ustrezal.

Končno počitnice, ki smo jih vsi – tako otroci kot starši – nestrpno čakali. Če si otroci želijo predvsem čim več zabave in novih doživljajev, o katerih bodo lahko pripovedovali še vse naslednje vrtčevsko ali šolsko leto, si starši večinoma želimo le sprostitve. Odklopa od vsakodnevnega jutranjega hitenja v vrtec, šolo in službo, norega tempa v službi, ko se moramo seveda spet dobro izkazati, in popoldanske razpetosti med otroki, gospodinjskimi opravili, ukradenimi trenutki zase in časom za partnerja.

Ko pomislimo na idealen družinski dopust, večina staršev sanjari o jutranjem poležavanju v postelji, postreženih obrokih (da nam vsaj štirinajst dni na leto ne bo treba skrbeti za hrano) in brezskrbnem poležavanju na plaži brez kričanja na otroke.

Kot pri vseh stvareh v življenju se resničnost – tudi ko gre za družinske počitnice – večinoma ne meni kaj dosti za naše idealne scenarije. In bolj ko trmasto zahtevamo 'normalne družinske počitnice', vse več možnosti imamo, da se bo družinski dopust sprevrgel v družinsko katastrofo. Ki je vsake toliko seveda popolnoma 'normalna', verjetna in običajna pri vseh družinah, pa če si to priznamo ali ne.

Po navadi starši potrebujemo nekaj dni, ko gre vse narobe, da sprejmemo, da tokratne počitnice pač ne bodo takšne, kot smo si zamislili, da se lahko vsa družina sprosti in začne zares uživati. Toda zakaj ne bi letos preskočili (oziroma vsaj poskusili preskočiti) teh 'zapravljenih' dni, ki jih boste tako ali drugače drago plačali?

foto: Profimedia

Misija nemogoče: pakiranje

Uganka 'Kako spraviti slona v hladilnik' je zelo podobna nalogi, ko je treba vse za dopust spraviti najprej v kovčke in torbe, nato pa še v in na avto. Predvsem mame znamo pri 'prtljagi za vsak primer' zelo pretiravati. Če se vsem rezervnim oblačilom z dolgimi rokavi (če bo dež), potovalni lekarni (ki predvideva že skoraj smrtne zdravstvene nevarnosti) in pretirani količini tako oblačil kot čevljev, plenic, kozmetike ter drugih 'nujnih' pripomočkov pridružijo še otroci, ki bi s seboj najraje vzeli pol otroške sobe, in gre z vami tudi pasji ljubljenček, je družinski prepir zelo kmalu tukaj. Zato letos na dopust namesto 'slona' raje vzemite le tisto, kar boste zares potrebovali. Pri tem upoštevajte, da boste verjetno tako vi kot otroci večino dni le v kopalkah in udobnih oblekah, otroci pa poleg morja, kamenčkov, lopatk in lončka ne potrebujejo cele vreče igrač. Otrokom še pred pakiranjem povejte, da lahko napolnijo le otroški nahrbtnik, kamor pa lahko dajo, kar želijo.

foto: Arhiv Svet24

Ne pretiravajte s spominki 
Dopust je vsekakor poseben čas, ki otroke preveva z radovednim navdušenjem in tisoč željami: Mami, to bi imela! Oči, to mi kupi! Kot odgovorni odrasli tudi na počitnicah ne pozabite ločiti med otrokovimi potrebami in željami. To seveda ne pomeni, da jih ne smete v teh posebnih dneh nekoliko razvajati in jim recimo vsak dan privoščiti celo dva sladoleda (enega po kosilu in enega na večernem sprehajanju po mestu in ob morju). Toda če boste otroku kupili vsak spominek, ki ga bo pritegnil na stojnicah, jih otrok zagotovo ne bo cenil. Pa tudi stroški dopusta lahko mimogrede pobegnejo predaleč. Najbolje je, da se že doma ali na poti na dopust z otroki dogovorite, da si na počitnicah lahko vsak izbere le en spominek. Pri tem jim lahko svetujete, da morda ni modro nakupa opraviti že prvi dan, saj bo morda četrtega dne zagledal še kaj privlačnejšega. Tako se otrok uči le opazovati – tako spominke kot svoje želje, ki večinoma že v nekaj minutah izgubijo tisto trenutno neustavljivo strast. Morda bo celo zadnji dan ugotovil, da v resnici ne potrebuje nobenega spominka, saj najlepšega nosi v glavi in srcu oziroma školjki, ki jo je sam našel na plaži ali v morju.

Jutranje poležavanje

Če želite na dopustu zjutraj poleževati v postelji, imate na voljo več rešitev. Lahko se na primer odločite, da si boste zajtrke in malice namesto kosila pripravljali sami, največji obrok pa si privoščili zvečer v restavraciji ob morski obali. In si tako pridobili svobodo, da zajtrk jeste takrat, kadar se vam (z)ljubi vstati. Pri tem ne pozabite, da verjetno otroci, polni pričakovanja, kaj jim bo prinesel ta dan na dopustu, ne bodo ravno navdušeni nad vašim jutranjim poležavanjem. Zato jim že zvečer pripravite igrače in igre, s katerimi se lahko zjutraj zaigrajo, medtem ko se stiskate k partnerju. Morda bosta morala v svojem objemu narediti še prostor za otroke in si tako privoščiti družinsko crkljanje, za katerega nam skozi leto vse prevečkrat zmanjka priložnosti in časa.

Če vas zajtrk čaka v hotelu, si budilko nastavite pol ure prej, kot bi bilo potrebno za vašo družinsko jutranjo rutino, in si tako podarite počasno vstajanje, o katerem sanjarite čez leto. Dneve na počitnicah si lahko tudi razdelita s partnerjem tako, da je vsak dan en dežuren za 'spravljanje otrok na zajtrk', drugi pa si lahko privošči jutro 'kot če bi bil sam na dopustu'.

Ah, to prehranjevanje

Če se v družinah že doma veliko prepiramo glede hrane, je lahko prehranjevanje otrok eden glavnih vzrokov za dopustniške družinske katastrofe. Zamujanje na zajtrk, prigrizki na plaži in iskanje restavracije za kosilo sredi največje vročine (če medtem otrok ne zaspi v avtu), tekanje za otroci med večerjo in razmišljanje, ali je otrok ob vseh sladoledih pojedel dovolj zdrave hrane in popil dovolj vode – ni čudno, da smo starši ob vsem tem izčrpani, vse manj potrpežljivi in vse bolj zadirčni. In to ob otrocih, ki so zaradi morja, vročine, nenehnih novosti in množice vtisov že tako in tako manj ubogljivi (otroška radovednost pač naredi svoje) in bolj razdražljivi.

Preden se torej odpravite na dopust, se s partnerjem že vnaprej odločita (in sprijaznita), da se na dopustu ne bosta obremenjevala s hrano. Ko boste lačni, boste jedli. Pa če je to na plaži ali ob 9. uri zvečer v restavraciji, ko bi otroci morali biti že v postelji. Dopust je poseben čas, ko so takšne izjeme dovoljene in zagotovo ne bodo slabo vplivale na vašo domačo družinsko rutino. V resnici bodo otroci veliko manj nergali in sitnarili, če se ne boste ves čas ukvarjali z njimi in njihovo prehrano, temveč se raje posvetili lepemu razgledu na morje, okusni morski hrani in pogovoru s partnerjem. Sprostite se in tudi otroci se bodo sprostili ter veliko lažje razumeli, da po večerji, ko mama in oče pijeta svojo večerno pijačo, lahko tekajo in se igrajo na primer na dvorišču restavracije, ne smejo pa oditi preveč blizu morja.

prejšnji članek
Čiščenje s kisom
Zdravje
Čiščenje s kisom
naslednji članek
Petnajst poletnih živil za hujšanje
Moda&Lepota
Petnajst poletnih živil za hujšanje