kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pozor, lažni slovenski župani na facebooku ponujajo sanjske kredite

18. 8. 2017; 01.00
Avtor: V. M.
Korak dlje so naredili goljufivi ponudniki ugodnih kreditov. Na facebooku v imenu predstavnikov lokalne oblasti ponujajo ugodne kredite z namenom odpravljanja revščine.

kreditne kartice foto: profimedia

Goljufive ponudbe ugodnih kreditov so v vsej svoji razsežnosti zaživele na socialnih omrežjih. Čeprav strategije nigerijskih prevarantov pod krinko še zdaleč niso plod premetenega uma, pa jim navkljub jasnim opozorilnim znakom še vedno nasede veliko ljudi.

V lovke brezvestnih goljufov se zapletejo zlasti tisti posamezniki, ki so se znašli v hudi finančni stiski, a zgodba žal nima srečnega epiloga, saj jim že iz tako praznih žepov izmaknejo še tisto, kar so si morali izposoditi ali si dobesedno odtrgati od ust.

Ne nasedajte ponudbam znanih obrazov

Na facebooku smo tudi sami zasledili več goljufivih oglasov. Med njimi tudi objave lažnega profila, ki pod krinko imena trboveljske županje ponuja ugodne spletne kredite. Za imenom stojijo nigerijski prevaranti in ne prijazen obraz na fotografiji. Potencialne žrtve nagovarjajo z namenom odpravljanja revščine, za komunikacijski kanal pa so si tokrat izbrali zasebna sporočila in zidove uporabnikov socialnih omrežjih, kjer jim v polomljeni slovenščini ponujajo sanjsko rešitev za njihovo finančno stisko.

foto: Profimedia

Slovence želijo rešiti pred bedo in revščino

Lažen profil z imenom Jasne Gabrič je denimo na facebooku objavljal oglase s sledečim besedilom:

''Priložnost za hitro in enostavno posojilo v 48 urah. Zdravo. Mi smo združenje zasebnih vlagateljev; Mi smo na voljo za vsa posojila. Obdobju maksimalno povracilo je 30 let.
Obrestna mera je 2 % na leto. Naš glavni cilj je zmanjšanje revšcine.  Delež zmanjšati bedo v naši državi. Uporaba. Ce ste zainteresirani, Prosim, kontaktirajte me za vec informacij.
Vsepovsod je svoj email: krstevskakaterina56@gmail.com''

Na oglas smo se odzvali tudi mi.

Pisali smo na priloženi elektronski naslov in le v nekaj urah prejeli odgovor, kjer nam je oseba moškega spola v polomljeni slovenščini nanizala 'sanjsko ponudbo' in pogoje za izvedbo posojila. V kolikor bi se s slednjimi strinjali, nam lahko že v roku 48 ur nakažejo znesek v višini 4.500 eur.

''Če je vse to za vas, tako da ostanejo čakam, da si preberete  da vam pošljemo obrazec za zahtevek za informacije, ki jih potrebujete  zapolniti. Hvala in čaka, da slišim od tebe,'' so zapisali na koncu sporočila.

Pa smo potrdili naslednji korak in prosili za obrazec. Tudi tokrat nismo dolgo čakali na odgovor.

Bodite pozorni na komunikacijo v polomljeni slovenščini. foto: Njena.si

Kje tiči zanka prevare?

Dobro, do te točke nas prevaranti niso oškodovali. Gre zgolj za izmenjavo informacij. Vse do naslednjega koraka, ko nam je sogovornik velel, da je potrebno nakazati 'pristojbino' v višini 155 eur.  Ko smo se strinjali tudi s tem, je sogovornik podal navodila za plačilo prek plačilnega sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in je ravno zato priljubljeno orodje spletnih goljufov. Nemara je jasno, da bi se za našim sogovornikom po nakazilu izgubila vsaka sled, kajne?

Sogovornik je sprva navezal stik pod imenom Jasne Gabrič. Sledila je komunikacije prek e-naslova Katerine Krstevske, pogovarjali pa smo se z osebo moškega spola. foto: Njena.si

Nigerijska goljufija v preobleki

O primeru smo se posvetovali z Jasmino Mešić iz Slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, ki pod okriljem javnega zavoda Arnes izvaja projekt Varni na internetu.

''V opisanem primeru se za lažnim kreditom prek spleta skriva še ena nigerijska goljufija v preobleki. Čeprav se sliši neverjetno, še vedno precej ljudi nasede prevarantom. Takšne reklame za kredite so se prej pojavljale predvsem na forumih in oglasnikih, zdaj pa se večinoma širijo prek Facebooka (prek zasebnih sporočil ali kot objava na strani profila). Ljudje zaradi finančne stiske še vedno nasedajo, čeprav gre za očiten poskus prevare,'' pove  Mešićeva in dodaja, da tudi sami še vedno opozarjajo na tovrstne goljufije.

foto: Arhiv Reporterja

Če tudi vi naletite na super ugoden prek spleta, bodite pozorni na sledeče znake prevare:

•    Najbolj resen znak za alarm je, če nekdo od vas zahteva plačilo preko sistema Western Union! Ta sistem je namenjen hitremu prenosu denarja fizičnim osebam, sledenje nakazilu pa ni možno in je prav zato priljubljeno orodje spletnih goljufov.

•    Bodite pozorni na “polomljeno” slovenščino. Tudi v tem primeru, je vsa komunikacija potekala v slovenščini, vendar so bili odgovori očitno prevedeni s strojnim prevajalnikom Google Translate.

•    Uporaba brezplačnih elektronskih predalov. Vedno preverite elektronski naslov pošiljatelja. Se elektronski naslov ujema z naslovom uradne institucije? Banka prav gotovo ne bi uporabljala brezplačnega poštnega predala (gmail.com, hotmail.com, blumail.org, yahoo.com)!

Preberite si še: Pozor, na facebooku nov 'video' virus. Ne klikajte!

Odzivni center SI-CERT opozarja na spletne goljufije, ki se skrivajo za obljubami o ugodnih kreditih.

Odzivni center SI-CERT opozarja na spletne goljufije, ki se skrivajo za obljubami o ugodnih kreditih.

prejšnji članek
VIDEO: Kako olupiti jajce v 3 sekundah?
Zdravje
VIDEO: Kako olupiti jajce v 3 sekundah?
naslednji članek
Slavna manekenka pozirala skoraj gola in vsem zaprla usta
Svet slavnih
Slavna manekenka pozirala skoraj gola in vsem zaprla usta