stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pozor, na facebooku nov 'video' virus. Ne klikajte!

9. 8. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
Na facebooku se je pojavil nov virus. Natančneje, gre za zasebna sporočila, ki naj bi vam jih pošiljali vaši facebook prijatelji. Slednja se pošiljajo samodejno, prijatelji zanje ne vedo, povezave ne klikajte!

Med prazniki se izognite družbenim medijem. foto: Profimedia

Morda boste v teh dneh prek Messengerja od facebook prijatelja prejeli sporočilo (ali več njih) s povezavo na video vsebino. Sporočilo zajema zgolj ime prejemnika, zapis 'video' s čustveno ikono (znakovni smeško) in povezavo – primer na spodnji fotografiji.

Bodite pozorni na morebitna zasebna sporočila ... foto: Njena.si

Klik na povezavo vam bo ponudil možnost reševanja težave, torej brisanja številnih virusov, vendar pa ravno tu tiči srž prevare. Več o tem so za naš portal razjasnili na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij - SI-CERT. Sledite njihovim pojasnilom, ki zajemajo tudi korake za reševanje težav.

Na SI-CERT-u so povezavo virusa, ki smo jim ga poslali, analizirali v tesnem okolju:

''Ugotovili smo, da se odvisno od uporabnikovega brskalnika, pojavijo različne 'možnosti' nadaljnjih korakov. Najprej nas klik usmeri na stran Google Docs, kjer nas vabijo, da kliknemo na video posnetek, ki pa je samo slikica z ikono video predvajalnika. Če uporabniki brskalnikov Firefox in Internet Explorer oz. Edge kliknemo, nas pelje na naslednjo stran, kjer se ponudi možnost namestitve programa Advance System Care,  ki naj bi preskeniral računalnik za virusi. Seveda program najde veliko 'virusov', ki jih proti plačilu tudi odstrani. Sama namestitev programa ni samodejna prek izkoriščanja katere od ranljivosti sistema, ampak je za namestitev potrebna interakcija uporabnika. Torej ne gre za avtomatsko namestitev in širjenje, ampak mora uporabnik 'naklikati' vse nadaljnje korake, ki pripeljejo do namestitve programa.''

Kaj storiti, če ste si naložili ta programček? Med nastavitvami svojega računalnika poiščite 'Add or remove programs' in odstranite program Advance System Care.

Program najde veliko »virusov«, ki jih proti plačilu tudi odstrani. foto: Si-Cert

Širjenje lažnih facebook sporočil

''V primeru uporabe spletnega brskalnika Google Chrome, pa uporabnika preusmeri na spletno stran, ki ponudi možnost namestitve razširitve brskalnika (extension), preko katere se širijo nadaljnja lažna Facebook sporočila. Tudi v tem primeru namestitev razširitve ni samodejna, ampak je ravno tako potrebna interakcija uporabnika.''

Kaj storiti, če ste si namestili to razširitev?  Zaženite brskalnik Chrome in v zgornjem desnem kotu poiščite gumb za meni, izberite Več orodij in možnost Razširitve. V seznamu opravil poiščite razširitev, jo označite in kliknite na ikono za koš.

Kaj storiti, če ste si namestili razširitve brskalnika (extension), preko katere se širijo nadaljnja lažna facebook sporočila? foto: Si-Cert

Preberite si še: OPOZORILO: Ob peklenski vročini nikoli ne puščajte plastenke v avtu!

prejšnji članek
TEST: Kateri sladoled je najdlje zdržal v vročinskem valu?
Zdravje
TEST: Kateri sladoled je najdlje zdržal v vročinskem valu?
naslednji članek
Will Smith in James Corden popeljala karaoke med oblake
Svet slavnih
Will Smith in James Corden popeljala karaoke med oblake