benifer
Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

MasterChef: Žanet Breški in njena trnova pot do zvezd

10. 5. 2022; 09.00
Avtor: Vesna Meško
Žanet Breški

Žanet Breški foto: POP TV

Svet mode je ranil njeno mlado dušo, a jo hkrati popeljal do neprecenljivega spoznanja. Danes lepa tekmovalka šova MasterChef dobro ve, kje se počuti najbolj živo in srečno. 'Kuhanje bo vedno moja prva in zadnja ljubezen.'

Žanet Breški je travmatična izkušnja v svetu manekenstva pripeljala do spoznanja, kaj ima v življenju pravo vrednost in kaj je tisto, ob čemer v trebuščku čuti metuljčke. To je seveda kuhanje, ki predstavlja njeno čisto prvo ljubezen. Čeprav je kuharski šov MasterChef zapustila kot prva tekmovalka, je slednje ni potrlo, pač pa jo napolnilo z motivacijo, da vsem dokaže, da so storili napako. Žanet nam je tekom klepeta zaupala svojo zgodbo …

Sukanje kuhalnice te je pričelo zanimati že zelo zgodaj v otroštvu. Kakšni so tvoji najlepši spomini na to obdobje?

Najlepši spomini na kuhanje so, ko mi je babi spekla pito in kasneje še mene učila peke. Ali pa mami, ko mi je naredila moje najljubše makarončke s tuno. Spomnim se ko sem na televiziji gledala kuharje in razmišljala, če bom jaz enkrat znala tako kuhati. 

V kuhinji si skorajda rasla, zanimalo te je vse povezano z kuhanjem. Se spomniš kakšne zabavne prigode, ki je nastala med tvojimi poskusi priprave jedi?

Z najboljšo prijateljico iz otroštva Anejo, sva skušali narediti umešane jajčke z hrenovkami. Na jajčka se nama je usipala sol, hrenovke so bile surove. Prav tako sva skušali speči pecivo, ki pa je na koncu bilo tako gumijasto, da se je odbijalo od tal. Prijetni začetki, ki se jim nasmejim in mi ogrejejo srce. Ona je sedaj že mamica, jaz pa naprej živim za kulinariko.

Otroštvo Žanet Breški. foto: Osebni arhiv

Doma si bila najbrž deležna velike vzpodbude. Pa so te pohvalili tudi tedaj, ko je šla kakšna jed po zlu ali so bili bolj nagnjeni k temu, da ti pokažejo, kako ravnati pravilno, da je lahko naslednjič jed uspela?

Imam zelo majhno družino, ki me je vedno pohvalila in bila hvaležna, ko sem kaj skuhala. Hkrati pa so izbirčni jedci. Vsaj mami in brat.

Kuhinja pa ni bila edina iskrica, ki je tlela v tebi. Kot deklica si se spogledovala tudi s svetom mode. Se spomniš o očem si tedaj sanjarila? 

Gledala sem Ameriški top model, sanjala modne piste in naslovnice revij. Zaljubila sem se v svet mode. 

Ker pa nisi oseba, ki bi zgolj sanjarila, si kmalu naredila korake tudi v tej smeri, kajne?

Ja, v otroštvu sem obiskala manekensko šolo, kjer so odkrili, da sem fotogenična in zelo sproščena pred kamero. Hkrati sem bila iznajdljiv in strpen otrok, kar je bilo za fotografiranja pomembno.

Kakšne izkušnje si okusila v času, ko si se uveljavljala v svetu mode?

Tekmovala sem na tekmovanju za Miss Slovenije in Miss Alpe Adria. Ampak prva izkušnja je bila zame zelo travmatična, saj sem bila zelo kritična do lastnega telesa. Poleg tega, da sem se primerjala z drugimi dekleti, je bil tudi marsikdo iz teh tekmovanj zelo kritičen do tega, kako moramo izgledati in koliko kilogramov je preveč. 

Žanet kot najstnica. foto: Osebni arhiv

In tako si najbrž kar hitro prišla do spoznanja, da modna pista ni tisto, kar te izpopolnjuje?

V življenju sem se odrekala hrani, sreči in ljubezni same do sebe, zato da bi moje telo izgledalo tako, kot bi si želeli drugi. Prišel je trenutek v življenju, ko sem vedela, da s tem, kaj počnem, nisem vzor mladim dekletom, ampak širim napačno vizijo o tem, kar je normalno, zdravo žensko telo. Spoznala sem, da v življenju ni pomembno ali imamo kilogram več, ampak je pomembno, da smo zdravi in imamo radi sami sebe, takšne, kakršni smo. Moj nasvet mladim puncam: Nasmej se, pojej tisti sladoled, privošči si lazanjo, sprejmi svoje obline, imej rada sebe in druge.

Po slovesu iz modnega sveta nisi izgubljala časa, hitro si namreč zavihala rokave in zakorakala nazaj v kuhinjo. Se je takrat pričelo tisto pravo kulinarično potovanje v svet učenja in odkrivanja različnih tehnik?

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec. Resnica je, da ko sem začela imeti samo sebe rada, sem hkrati odkrila ljubezen do kulinarike. Brala sem recepte, gledala kuharske oddaje, sanjala o MasterChefu, sanjala o svoji restavraciji. Moj moto v življenju je, da če imaš sanje, imaš tudi odgovornost, da jih uresničiš. Delam na tem. (smeh)

Žanet Breški (27 let) foto: Ana Gregorič

Strast do kuhanja te je vodila vse do prijave v šov MasterChef. Kakšno popotnico za naprej ti je dala ta izkušnja?

Ko sem se prijavila na kuharsko tekmovanje MasterChef, sem verjela vase, že na avdicijah sem dala vse od sebe in bila prepričana, da bom izbrana. V šovu sem izpadla prva, to mi je dalo še večjo motivacijo do kuhanja. Dokazala bom, da so naredili napako. Po trnovi poti do zvezd. (Tudi tistih Michellinovih).

Danes skupaj s fantom Timotejem, ki si ga spoznala v kuharskem šovu, uresničuješ sanje, ki so pričele tleti že pred časom. Skupaj namreč pišeta svojo kulinarično zgodbo v restavraciji Ribnik. Kakšni so  občutki?

Občutki, ko lahko pišem svoje menuje, kuham in ustvarjam, so nori. A veš tisti občutek, pred prvim zmenkom s fantom, ki ti je že ful dolgo všeč? Ko ne moreš spati, ker si tako srečen in metuljčki v trebuhu ti ne dajo miru ... To jaz doživljam, ko sem v kuhinji, kuhanje ni moj hobi - kuhanje bo vedno moja prva in zadnja ljubezen.

Preskočile so iskrice foto: Osebni arhiv

prejšnji članek
So s tem napovedali vrnitev oddaje Dan najlepših sanj?
Svet slavnih
So s tem napovedali vrnitev oddaje Dan najlepših sanj?
naslednji članek
Ozadje Katine udeležbe v eksperimentu Poroka na prvi pogled
Resničnostni šovi
Ozadje Katine udeležbe v eksperimentu Poroka na prvi pogled
#obraziavenija
obraziavenija