sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

damjan-žugelj
Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo iskali z detektivom

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Tudi smrt ju ni ločila: Sledil ji je na ono stran

11. 11. 2016; 08.43
Avtor: D. B.
leonard cohen

foto: Profimedia

Pokojnega kanadskega pesnika in glasbenika Leonarda Cohena je pred kratkim zapustila njegova velika ljubezen. Bil je zelo osamljen.

Leonard Cohen, ki je včeraj umrl v 83. letu starosti, je za seboj pustil veliko nedokončanih pesmi. Pred kratkim je v intervjuju za The New Yorker dejal, da ni prepričan, da jih bo zmogel dokončati, saj se »njegov čas izteka« in da je pripravljen umreti.

Tudi njegova velika ljubezen in muza Marianne Ihlen Jensen je umrla letos za rakom v 81. letu starosti, glasbenika pa je to povsem zlomilo in takrat je začel odštevati dneve do svoje smrti. Marianne je tako zelo ljubil, da jo je ovekovečil v pesmi z naslovom So long, Marianne.

foto: Zajem zaslonske slike

Spoznala sta se v Grčiji

Lepo Norvežanko iz Osla je Leonard spoznal na grškem otoku Hydri. Marianne je bila takrat model, spoznala pa sta se leta 1960, ko je glasbenik tam kupil hišo. Marriane je tam živela s sinom, potem ko jo je je zaradi druge ženske zapustil soprog in norveški pisatelj Axel Jensen. Zelo hitro sta Leonard in njegova ljubezen začela živeti skupaj, Cohen pa je bil obseden z Norvežanko.

Marianne je vzpodbujala njegovo kreativnost, Cohen pa si je od nekdaj želel varnosti, ki mu jo je lepotica nudila. Bila je njegova muza in mati. Kljub temu se je po petih letih njun odnos skrhal in njune poti sta se ločili. Razloge njunega razhoda pa je Cohen opisal v svoji pesmi z naslovom So Long, Marianne, ki je tudi ena njegovih najbolj priljubljenih pesmi.

Svoji veliki ljubezni je posvetil tudi druge pesmi, med katerimi jena primer Bird on the Wire, njena fotografija pa je krasila ovitek glasbenega albuma Songs from a Room.

V enem od intervjujev iz leta 1992 je Cohen dejal, da je bila in da je še vedno ona največja ljubezen njegovega življenja. Dejal je še, da ljudje v naša življenja prihajajo in iz njih odhajajo, ljubezen do nekaterih pa nikoli ne umre.

foto: Zajem zaslonske slike

Od nje se je poslovil s pismom

Leonarda je njena smrt zelo pretresla in pred kratkim je izjavil: »Mislim, da mi ne bo uspelo dokončati pesmi. Mogoče. Kdo ve? Morda se bo moja energija vrnila, ne vem ... Pripravljen sem umreti. Upam, da ni preveč neprijetno,« je dejal in s tem dal vedeti, da njegovo življenje brez nje nima več smisla.

V pismu, ki ga je Cohen pred časom poslal in s katerim se je poslovil od umirajoče Marianne, pa je zapisal "No, Marianne, prišel je čas, ko sva res tako stara, da najini telesi propadata, in mislim, da ti bom kmalu sledil ... 'Vedi, da sam tako blizu tebe, da bi lahko, ko boš iztegnila roko, dosegla mojo ... Zbogom družica, večna ljubezen, vidiva se na poti,« je legendarni glasbenik predvidel svoj skorajšnji odhod.

prejšnji članek
Znana voditeljica priznala, da je koristila botoks, posledice so bile grozne
Svet slavnih
Znana voditeljica priznala, da je koristila botoks, posledice so bile grozne
naslednji članek
Zvone Šeruga svoji Romani napisal ganljivo sporočilo
Svet slavnih
Zvone Šeruga svoji Romani napisal ganljivo sporočilo