901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Bo princ Charles izpodrinil mater?

15. 10. 2017; 07.00
Avtor: Katja Kmet/Zvezde
princ charles

Bo princ Charles izpodrinil mater? foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta je na prestolu od leta 1953 in se ne namerava umakniti sinu Charlesu.

Iz Buckinghamske palače se širijo vznemirljive govorice o družinskih zdrahah in prepirih med kraljico Elizabeto in prestolonaslednikom princem Charlesom.

Charles, naveličan čakanja na prestol, zahteva zase več pooblastil in pravic, 91-letna kraljica Elizabeta pa o tem noče niti slišati. Dokler bo živa in pri močeh, menjave na prestolu ne bo! Tako je prisegla na kronanju davnega leta 1953 in obljube kroni in narodu ne bo prelomila. Dolgost njenega vladanja pa počasi načenja potrpljenje njenega sina princa Charlesa.

Uradno ga je mati imenovala za prestolonaslednika, ko mu je bilo dvajset let. Naslednje leto bo praznoval sedemdeseti rojstni dan, a je še vedno samo bleda figura, ki mora izpolnjevati materine ukaze. Osebni tajnik kraljice Elizabete, sir Christopher Geidt, ki je poleti po desetih letih predanega služenja kraljici odstopil s položaja, je sklenil spregovoriti o (domnevnih) spletkah večnega prestolonaslednika Charlesa in njegovega brata princa Andrewa. Kot pravi sir Geidl in piše časnik Times, si sinova prizadevata izpodriniti priletno mater, še posebno zdaj, ko se je upokojil njen zvesti življenjski sopotnik in mož princ Philip.

Po prepričanju princa Charlesa in Andrewa bi bilo umestno, da se umakne tudi kraljica Elizabeta in prepusti vodenje monarhije »mladi« generaciji. Na pisanje časnika Times so se uradno odzvale pisarne kar treh kraljevih palač: Buckinghamske, Kensingtonske in Clarence Housa. Zanikajo govorice o krizi med kraljico in njenim sinom in zatrjujejo, da ostaja na dvoru vse po starem.

Zanimivo pa je, da je princ Charles ravno v zadnjem času javno spregovoril o tem, kako si zamišlja čas, ko bo zasedel prestol. Ne bo se preselil v Buckinghamsko palačo, ker je prevelika (770 soban) in predraga za vzdrževanje. S Camillo bosta ostala v palači Clarence House. Buckinghamska palača bo namenjena le še za državniške sprejeme, hkrati pa bo za turiste lahko odprta vse leto (in ne le od julija do oktobra kot zdaj, ko se kraljica poleti umakne pred turisti na Škotsko).

Kako da Charles omenja svoje načrte ravno zdaj, ko naj bi poskušal izpodriniti mater s prestola?

prejšnji članek
Reese Witherspoon ima novo zaposlitev
Svet slavnih
Reese Witherspoon ima novo zaposlitev
naslednji članek
Mirela iz Kmetije: Tiha voda bregove dere
Resničnostni šovi
Mirela iz Kmetije: Tiha voda bregove dere