zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

FOTO: To sta zvezdnici, ki sta kršili dogovor o črnih oblekah

8. 1. 2018; 05.00
Avtor: K.M.
zlati globusi 2018

foto: Profimedia

Zvezdnice so se odločile, da bodo v znak protesta proti neenakostim v svetu zabavne industrije na podelitvah nagrad nosile črna oblačila. Očitno pa obstajata dve, ki ne spremljata dnevnih medijev ... Oblekli sta se namreč zelo živahno.

Leto 2017 je bilo v znamenju številnih razkritij spolnega nadlegovanja žensk v filmski in zabavni industriji s strani moških na položajih in pa številnih neprimernih obnašanj in komentarjev, ki so jih, tudi moški, v preteklih letih storili ali izrekli. Najbolj odmeven je zagotovo primer priznanega režiserja Weisteina, ki naj bi vrsto let v zameno za vloge in prepoznavnost od žensk zahteval različne, predvsem spolne usluge. Odmevnost njegovega primera pa je sprožila padec domin in izpostavila še številne druge moške (od igralcev do voditeljev), ki so se do svojih sodelavk ali podrejenih obnašali občutno neprimerno.

Ravno zato so se pomembne ženske z močnim glasom v zabavni industriji (Oprah Winfrey, Mindy Kaling, Reese Witherspoon, America Ferrera in številne druge) združile z revijo Time in predstavile gibanje Time's Up in sprejele odločitev, da bodo na podelitvah nagrad v letošnjem letu nosile zgolj oblačila v črni barvi. S tem bi vsaj delno izničile vizualne neenakosti in izstopanje, ki ga je mogoče doseči z barvami oblačil. S tem svojim gibanjem pa odkrito in na prijazen način protestirajo proti neenakosti žensk v zabavni industriji in proti kakršnemukoli nadlegovanju žensk v različnih industrijah. 

Včerajšnja prva letošnja prireditev (zlati globusi) je pokazala, da se ženske znajo združiti. Pridružili pa so se jim tudi številni moški. Čeprav so bile nekatere obleke vseeno kombinirane z belimi kosi ali deli v kovinskih odtenkih, so na prireditev vsi prišli v črni barvi. No, skoraj vsi. Dve zvezdnici, ki v svetu Hollywooda še nimata neke pomembne veljave, sta se namreč odločili, da svojega spola v gibanju ne bosta podprli. Zdaj pa se vsi sprašujejo, če igralka in manekenka ne spremljata medijev in ne vesta, kaj se dogaja. 

V vseh pogledih drzna Blanca Blanco. foto: Profimedia

Za drzno odločitev se je odločila dokaj neznana 36-letna igralka Blanca Blanco, ki je znana po tem, da rada išče priložnosti za pozornost. Namesto črne je na nedeljski podelitvi nagrad izbrala drzno rdečo obleko. Le-ta pa ni izstopala zgolj zaradi žive barve, ampak tudi zaradi pomanjkanja blaga in razkrivanja veliko gole kože. Igralko ste sicer lahko gledali v dokaj nepoznanih filmih, kot so Showgirls 2: Penny's From Heaven, Beverly Hill Christmas in Bermuda Tentacles. Zanimivo pa je, da je njen partner, igralec John Savage, za prireditev izbral izključno črna oblačila, tudi črnega metuljčka. 

Manekenka in igralka Barbara Meier zagovarja svojo odločitev in je mnenja, da so črna oblačila korak nazaj v enakopravnosti žensk. foto: Profimedia

'Dogovor o črnih oblačilih' pa je izpustila tudi nemška manekenka in igralka Barbara Meier, ki je najbolj znana po zmagi v šovu Nemški top model. Sicer je kasneje igrala tudi v nekaterih nemških serijah in filmih, njena prva večja vloga pa je v nemškem filmu The Aspern Papers, ki bo izšel v letošnjem letu. Barbara se je odločila za svetlo obleko s cvetličnimi dodatki. Le-ta pa ni samo nosila obleke v drugi barvi, ampak je odločitvi o črnih oblačilih tudi ostro oporekala. "Dolgo smo se borile za to, da lahko nosimo, kar želimo. Ne bi smele nositi črne, da nas bi jemali resno," je zapisala na svojem instagramu. Kljub temu, pa pomen črnih oblačil ni bil v tem, da bi ženske naredile korak nazaj, ampak da bi se združile in izpostavile problem. 

prejšnji članek
Zlati globusi: zvezdnice pokazale svoje nosečniške trebuščke
Svet slavnih
Zlati globusi: zvezdnice pokazale svoje nosečniške trebuščke
naslednji članek
Tedenski numeroskop: Iskrenost in predanost
Zdravje
Tedenski numeroskop: Iskrenost in predanost