boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Puccinijeva mojstrovina v izvedbi italijanske operne hiše

10. 6. 2023; 09.00
Avtor: Pe. T.
Madama Butterfly

Utrinek iz opere Madama Butterfly foto: Ljubljana Festival

Na 71. Ljubljana Festival prihaja mojstrovina G. Puccinija, opera Madama Butterfly, tokrat v izvedbi italijanske operne hiše Gledališče La Fenice. Opero je režiral Àlex Rigola, ogledate pa si jo lahko 13. in 14. julija ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Madama Butterfly je bila premierno uprizorjena v milanski Scali 17. februarja 1904. Čeprav je začetna uprizoritev naletela na mlačen sprejem, je po Puccinijevih popravkih in adaptacijah dosegla velik uspeh in si utrdila mesto ene najbolj priljubljenih in pogosto izvajanih oper po vsem svetu. Gre za brezčasno mojstrovino, ki pripoveduje zgodbo o ljubezni, izdaji, žrtvovanju in je postavljena v ozadje japonskega zgodnjega 20. stoletja. Uprizoritev Gledališča La Venice obljublja nepozabno doživetje, ki gledalce popelje v svet tragične junakinje Čočo san. Skozi celotno opero Puccini mojstrsko ujame lepoto in milino japonske kulture, hkrati pa razgalja kruto realnost kulturnih nesporazumov in posledice neuslišane ljubezni. V glavnih vlogah bodo nastopili Monica Zanettin, Manuela Custer in Vincenzo Costanzo.
Gledališče La Fenice, kar v slovenščini pomeni "gledališče Feniks", je ikonična operna hiša v središču Benetk v Italiji. La Fenice, znana po svoji bogati zgodovini, arhitekturni lepoti in umetniškem pomenu, že dolgo velja za eno najprestižnejših in najvplivnejših opernih hiš na svetu. Gledališče je bilo ves čas svojega obstoja kulturno središče, ki je privabljalo najboljše skladatelje, dirigente in izvajalce iz različnih obdobij. Gostilo je svetovne premiere priznanih oper skladateljev, kot so Rossini, Bellini, Donizetti in Verdi, s čimer je utrdilo svoj status osrednje točke opernih inovacij in ustvarjalnosti.


Àlex Rigola je ugleden španski gledališki režiser, rojen v Barceloni v Španiji, znan po svojih inovativnih produkcijah. Poleg svojega režiserskega dela je opravljal tudi vodilne vloge v gledališki industriji. Bil je umetniški vodja uglednih ustanov, kot sta Teater Lliure v Barceloni in gledališka sekcija Beneškega bienala, kjer je oblikoval umetniški program.
Giacomo Puccini, rojen leta 1858 v Lucci v Italiji, je bil eden najvplivnejših in najbolj priljubljenih opernih skladateljev poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja. Zaradi njegove čustveno močne glasbe in prepričljivega pripovedništva je zaslovel v svetu opere. Nekatere njegove najbolj znane opere poleg Madame Butterfly so La Bohème, Tosca in Turandot.

prejšnji članek
Super par: To je Timotej delal preden je postal kuhar
Resničnostni šovi
Super par: To je Timotej delal preden je postal kuhar
naslednji članek
Praznovanje 30. obletnice Izštekanih
Svet slavnih
Praznovanje 30. obletnice Izštekanih