pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Bo Janja Garnbret po poškodbi dosegla ta zgodovinski mejnik?

29. 6. 2023; 09.00
Avtor: K.M.
slovenka garnbret (4) foto Suguru Saito  Red Bull Content Pool

Janja Garnbret se je po poškodbi več kot uspešno vrnila. foto: Suguru Saito

Janja Garnbret se po dveh zmagah v Innsbrucku odpravlja v Villars, kjer bo ta konec tedna tekmovala v težavnosti in iskala svojo jubilejno zmago v svetovnem pokalu.

Drugo mesto v Pragi in dvojna zmaga v Innsbrucku so rezultati, ki kažejo na to, da je poškodba palca na nogi preteklost, Garnbretova pa je takoj po povratku še enkrat več pokazala in dokazala, da ostaja v samem vrhu športnega plezanja. V Villarsu, kjer bo tekmovala v težavnosti, lahko postavi še en zgodovinski mejnik. Postane lahko namreč prva v zgodovini, ki bo dosegla mejo 40 zmag v svetovnem pokalu.

»Tekme v Villarsu se veselim. Mislim, da je tekma v Innsbrucku bila še en dober pokazatelj, da je vse na svojem mestu. Dobila sem potrditev, da je tudi v težavnosti moja pripravljenost na visoki ravni. Na tekmo grem uživat in dati vse od sebe. Kot vedno verjamem v svoj trening in to mi daje samozavest tudi za naprej,« pravi Garnbretova, zmagovalka 39 tekem v svetovnem pokalu.

Z vsako zmago nov rekord

Še nikomur v zgodovini športnega plezanja ni uspelo 40-krat stopiti na najvišjo stopničko na tekmah svetovnega pokala. Na Garnbretovo torej čaka še en zgodovinski mejnik, morda že v Villarsu. »Zavedam se, da se bližam novemu mejniku, 40. zmagi. Seveda si jo želim doseči, a to ni moj fokus pred tekmo. Moj cilj je biti najboljši na vseh tekmovanjih, ki se jih udeležujem, in se spomniti, da ne gre samo za zmage, temveč za nenehen napredek in izboljšave. Zmage nekako pridejo zraven,« pravi Garnbretova. Švicarska vasica Villars se je izkazala za zelo gostoljubno prizorišče za slovensko šampionko, ki je tu od leta 2016 dosegla šest zaporednih zmag.

Ravno v minuli sezoni je Garnbretova prehitela Jain Kim iz Južne Koreje, ki je bila s 30 zmagami pred tem rekorderka po številu zmag v svetovnem pokalu, vključno z moškimi in ženskami (tabela spodaj). Dejstvo, da je Garnbretova pri 24 letih blizu tega, da naredi še en korak naprej, je še en dokaz njene konstantnosti in prevlade v preteklih letih. V svoji profesionalni karieri je zmagala na 51% vseh tekem svetovnega pokala, na katerih je nastopila. Na zmagovalnem odru je bila v 77% vseh svojih teke

prejšnji članek
Kateri modni kosi so najbolj navdušili Slovence?
Moda&Lepota
Kateri modni kosi so najbolj navdušili Slovence?
naslednji članek
Posebna čast za igralko Katarino Čas na mednarodnem festivalu
Kultura
Posebna čast za igralko Katarino Čas na mednarodnem festivalu