nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Neverjeten zaslužek srbske glasbene industrije

2. 4. 2024; 09.00
Avtor: K.M.
Aleksandra Prijović, Lepa Brena

Aleksandra Prijović in Lepa Brena foto: Profimedia

V glasbeni industriji v Srbiji je skoraj 20.000 stalno zaposlenih v 29 različnih dejavnostih. Samo lani je ta industrija ustvarila skoraj 168 milijonov evrov prometa, kar je 89 odstotkov več kot pred petimi leti, podatke iz prve raziskave o učinkih glasbene industrije na srbsko gospodarstvo povzemajo tamkajšnji mediji.

Prispevek glasbenega sektorja k srbskemu gospodarstvu se je v zadnjih petih letih povzpel za 202 odstotni točki, in sicer z 0,05 na 0,11 odstotka, je še pokazala analiza, ki jo je naročila platforma Srbija ustvarja srbske vlade, opravila pa Ekonomska fakulteta v Beogradu. Lani se je v primerjavi z letom 2018 za 84 odstotkov povečal tudi znesek davkov in prispevkov, ki jih je izplačala glasbena industrija. Znašal je več kot 6,5 milijona evrov.

V glasbeni industriji v Srbiji je bilo minulo leto stalno zaposlenih 19.561 ljudi, kar je 33 odstotkov več kot leta 2022. Gospodarskih subjektov v glasbeni industriji je bilo 5838, med njimi pa je bilo 84 odstotkov podjetnikov. Več kot polovico sektorja, in sicer 55 odstotkov, so predstavljale osebe, stare od 30 do 49 let. Zelo izenačen je bil tudi delež med moški in ženskami; zanašal je 49 oz. 51 odstotkov.

prejšnji članek
Zvezdnik serije Skrito v raju snemal film v Zasavju
Svet slavnih
Zvezdnik serije Skrito v raju snemal film v Zasavju
naslednji članek
Gregor Ravnik po petih letih zapušča priljubljeno zasedbo
Svet slavnih
Gregor Ravnik po petih letih zapušča priljubljeno zasedbo