palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kraljica Elizabeta že 70 let na položaju

6. 2. 2022; 10.30
Avtor: K.M.
Kraljica Elizabeta

Kraljica Elizabeta foto: PROFIMEDIA

6. februarja leta 1952 je umrl kralji Jurij šesti, oče kraljice Elizabete, ki je takrat, povsem nepričakovano, postala kraljica. Od takrat je minilo 70 let. Ob javni zahvali je šokirala z izjavo, da želi, da takrat, ko bo napočil čas, vlogo "kraljice soproge" uradno prevzame Camilla.

Kraljica Elizabeta je že leto dni pred očetovo smrtjo večkrat sodelovala na uradnih srečanjih in se ob njem pojavljala v javnosti. Kljub temu pa očetovega slovesa ni pričakovala. V času njegove smrti je bila z možem, princem Filipom, na uradnem obisku v Keniji. Ravno mož pa ji je sporočil, da je izgubila očeta in postala kraljica. Uradno kronanje je potekalo 2. junija leta 1953 in je bilo tudi prvo kronanje predvajano na javni televiziji in hkrati po vsem svetu. 

Poročni dan Elizabeta in Filipa foto: Profimedia

princ Philip in kraljica Elizabeta II leta 1947. foto: Profimedia

Elizabeta pa ni kraljica samo Velike Britanije, ampak trenutno še 14 drugih držav. To so Antigva in Barbuda, Avstralija, Bahami, Belize, Kanada, Grenada, Jamajka, Nova Zelandija, Papua Nova Gvineja, Saint Kitts in Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent in Grenadine, Salomonovi otoki in Tuvalu. Konec novembra lanskega leta je izpod kraljevine izstopil Barbados. Kraljica je kraljevala še 15 drugim državam, med drugim tudi Pakistanu, Malti in Indiji, a so te iz kraljevine izstopile, v večini, v sedemdesetih letih. 

Kraljica Elizabeta II foto: instagram

"Srečna sem, ker sem imela ljubečo podporo svoje družine in blagoslovljena, da sem imela v princu Filipu parterja, ki je bil pripravljen voditi svojo vlogo in sprejemal in se nesebično žrtvoval. V vlogi, ki sem jo spremljala v moji materi, v času očetovega kraljevanja," je v zahvalnem pismu med drugim pred platinasto obletnico zapisala kraljica in se ob tem za podporo zahvalila tudi širši britanski javnosti. 

Princ Charles in Camilla foto: Prodimedia

Najbolj pa je presenetila z izjavo, da kot svoja naslednika podpira sina princa Charlesa in njegovo ženo Camillo. "Moja iskrena želja je, da bo, ko bo čas za to, Camilla postala kraljica "Queen consort (kraljica soproga)" in nadaljevala svojo lastno lojalno služenje." Princ Filip ni nikoli prejel naziva "kralj soprog", saj ima kralj višjo konotacijo kot kraljica in bi moral ob nazivu prevzeti bolj pomembno vlogo kot žena kraljica. Britanska javnost sicer še vedno upa, da bo Charles vlogo kralja predal svojemu sinu vojvodi Williamu, vlogo kraljice soproge pa njegovi ženi vojvodinji Kate.

Seveda je dodala, da se veseli tudi svojega lastnega prihodnjega vladanja državi z vsem svojim srcem. 

prejšnji članek
Nina Grilc po smrti moža: Marko je bil polovica mene, moj najboljši prijatelj
Svet slavnih
Nina Grilc po smrti moža: Marko je bil polovica mene, moj najboljši prijatelj
naslednji članek
Bojan Emeršič: Ženska in moški sta dve popolnoma različni bitji
Odnosi
Bojan Emeršič: Ženska in moški sta dve popolnoma različni bitji