oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrl legendarni Toto Cutugno

22. 8. 2023; 10.05
Avtor: K.M.
Toto Cutugno

Toto Cutugno je leta 1990 slavil na Evroviziji v Zagrebu foto: Profimedia

Italijanski glasbenik je leta 1990 zmagal na izboru za pesem Evrovizije v Zagrebu, na odru ga je spremljala slovenska zasedba Pepel in kri.

Novico je javnosti potrdil italjanski časopis Corriere della sera. Pevec naj bi umrl danes okoli 16. ure v bolnici San Raffaele v Milanu, kjer je bil tudi hospitaliziran. Že dlje naj bi se boril s težko boleznijo, ki se je v zadnjih mesecih poslabšala. Julija je sicer praznoval svoj osemdeseti rojstni dan.

Toto Cutugno je eden najbolj prepoznavnih italijanskih pevcev in tekstopiscev, ki se je rodil 7. julija 1943 v Fosdinovu, Italija. Njegova kariera v glasbeni industriji se je začela v 60. letih, a do svetovne prepoznavnosti je prišel v 80. in 90. letih 20. stoletja. Morda je najbolj znan po svoji zmagi na Evroviziji leta 1990 s pesmijo "Insieme: 1992", s katero je proslavljal idejo evropske enotnosti.

Poleg svoje uspešne solo kariere je Cutugno sodeloval tudi z mnogimi drugimi priznanimi italijanskimi umetniki in napisal nekaj pesmi, ki so postale evergreeni v italijanski pop kulturi. Njegova sposobnost, da se poveže z občinstvom in izrazi čustva skozi glasbo, mu je prinesla številne nagrade in priznanja ter trajno mesto v srcih ljubiteljev glasbe po vsem svetu. Toto Cutugno ostaja ena od ikon italijanske glasbe, katere dediščina še naprej navdihuje generacije.

prejšnji članek
Prvič v zgodovini: Neznani avtor na vrhu ameriških glasbenih lestvic!
Svet slavnih
Prvič v zgodovini: Neznani avtor na vrhu ameriških glasbenih lestvic!
naslednji članek
Po prestolnici se bo spet slišal smeh
Kultura
Po prestolnici se bo spet slišal smeh