petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Več maščob, manj sladkorja, nič trebuha

3. 2. 2016; 12.24
Avtor: Marijana Mandić
Več maščob, manj sladkorja, nič trebuha
Če boste predelani sladkor zamenjali s kakovostnimi maščobami, oreščki, sirom in celo čipsom, pripravljenim z olivnim oljem, se boste v desetih dneh znebili trdovratne trebušne maščobe in pokopali številne zdravstvene težave.

Si ne znate predstavljati napornega popoldneva brez pesti bonbonov ali nekaj koščkov čokolade? Trdite, da je ni čarovnije, ki bi vas odvadila sladkarij? Ni kaj, v svetu diet se najde rešitev za še tako zahtevnega sladokusca! Če boste predelani sladkor zamenjali s kakovostnimi maščobami, oreščki, sirom in celo čipsom, pripravljenim z olivnim oljem, se boste v desetih dneh znebili trdovratne trebušne maščobe in pokopali številne zdravstvene težave.

Kako sladko je naše življenje?

Povprečen Evropejec požene po svojem telesu približno 40 kilogramov belega sladkorja na leto! Gre zgolj za sladkor iz slaščic, sladkanih pijač ... Še strašljivejši je podatek, da poraba dodanega sladkorja narašča za skoraj 5 odstotkov letno, ne da bi se kakšna zdravstvena komisija zganila. Žal se je stroka bolj posvetila maščobam in tveganjem, ki jih povzroča povišan holesterol, premalo pa slišimo ali beremo o tem, da 50 gramov dodanega sladkorja dnevno preprečuje drugim hranilnim snovem, kot so kalcij in vlaknine, da bi se vsrkale v telo, s čimer si sčasoma nakopljemo bolezni, kot so osteoporoza, rak, pa tudi za bolezni srca in ožilja. Da ne govorimo o ogroženosti s sladkorno boleznijo ali o tem, kako zelo si s sladkim življenjem obremenjujemo ščitnico.

In ne nazadnje, več sladkorja pomeni tudi več kalorij, zaradi česar so sladkosnedneži povečini pretežki. Ali, kakor kažejo zadnje študije, so zagotovo težji kot ljudje, ki segajo po polnomastnih, vendar ne tako sladkih izdelkih. Sladki hrani se je namreč tudi najtežje upreti, še težje je je pojesti le nekaj grižljajev, »za dušo«. Le koliko se nas lahko ustavi po prvem koščku čokolade?

Veliki »da« sadju!

Hruško, ki ima veliko zdravega, naravnega sladkorja, telo prebavlja počasi, saj vsebuje sadež še veliko vlaknin in drugih hranilnih snovi. Zato ostaja v naši krvi še naprej zdrava količina sladkorja oziroma glukoze in zdrava mera inzulina, hormona, ki ohranja raven glukoze v krvi. Če pa pojemo vrečko bonbonov, se raven glukoze v krvi nenadoma zviša in tudi raven inzulina na hitrico naraste. In še hitreje pade. Zato si po sladki hrani hitro zaželimo še eno sladko porcijo. Telo je ob stalnih vnosih sladkorja zelo obremenjeno in nič čudnega, če se sčasoma utrudi in opozori nase s sladkorno boleznijo tipa 2, s srčnimi težavami ali celo z rakom. A ne pozabimo: podoben učinek kot sladkor imajo na telo tudi beli kruh, bele testenine ali prečiščen riž, oziroma vsaka vrsta hrane, ki nam na hitro zviša raven glukoze v krvi. Po drugi strani pa na zdravo raven sladkorja v krvi blagodejno vplivajo sadje, zelenjava, polnozrnati kruh in testenine, torej vsa nepredelana hrana.

Kako sladkor obremenjuje ščitnico?

Če zmanjšamo količino zaužitega sladkorja, naredimo veliko uslugo tudi eni naših najpomembnejših žlez, ščitnici, ki uravnava hitrost, s katero porabljamo kalorije, in številne druge telesne funkcije. Nešteto raziskav je potrdilo, da beli sladkor povzroča v telesu vnetne procese, in več ko je v telesu vnetja, počasnejša je ščitnica.

Napovejmo sladkorju vojno!

Španska študija je pokazala, da sladkor povzroča predvsem trebušno debelost, medtem ko se tamkajšnje maščobne blazinice najhitreje topijo ob kakovostnih maščobah, denimo mastnih ribah, kakršna je losos, in olivnem olju. Kakovostne maščobe zdravijo vnetne procese, slikanje možganov prostovoljcev pa je še pokazalo, da več maščob in manj sladkorja pomirja možganski center, odgovoren za lakoto, več sladkorja in manj maščob pa ga draži. Od tod zadnja priporočila dietologov, da nikar ne kupujte jogurtov in drugih mlečnih izdelkov z malo maščobami, ker so jih najverjetneje nadomestili z dodajanjem sladkorja. Sicer izdelek ne bi bil okusen!

In nikar ne mislite, da boste prikrajšani, če boste namesto po čokoladi segli po nekaj rezinah sira ali nekaj olivah ali po avokadu! Zgledujte se po vitkih in zdravih Francozih in poskusite že danes! Že po nekaj dneh se bo vaša koža začela svetiti in vaš trebušček bo vsak dan bolj raven. Odlično se boste počutili, saj boste imeli ves čas ravno prav energije; ne boste zaspani od vsega sladkega in ne bo se vam meglilo pred očmi od lažne lakote, ki jo povzroča nihanje sladkorja v krvi.

Če bolehate zaradi prepočasne ščitnice, boste morda morali zmanjšati odmerek zdravil, a naj ima pri tem zadnjo besedo zdravnik.

Napotki za dieto

Izogibajte se hrani z dodanim sladkorjem, to je osnovno pravilo. In če je le mogoče, pozabite na med in naravne sirupe. Ko boste shujšali na želeno težo, še naprej jejte kar se da zdravo! To sicer pomeni, da se boste dodanemu sladkorju v raznih omakah, v kikirikijevem maslu, v marmeladi težko odpovedali, saj zanj niste odgovorni vi, ampak proizvajalci. Vedno pa lahko izdelke, pri katerih je dodani sladkor zapisan na prvem mestu, zamenjate s proizvodi, v katerih je komaj kaj sladkorja, pa so enako, če ne bolj okusni. Hrano je dovoljeno sladiti z umetnimi sladili, a pri tem ne pretiravajte, več kot dobrodošle pa so začimbe in limonin sok, ki pospeši presnovo maščob.

Vse življenje se skušajte držati naslednjega pravila: vsak velik obrok naj vsebuje zdrave maščobe, puste beljakovine, nekaj nepredelanih ogljikovih hidratov, zelenjavo v čim večjih količinah in majhen sadež. Več konkretnih nasvetov za življenje z manj sladkorja lahko najdete na odlični internetni strani IQuitSugar.com.

prejšnji članek
Vitki s pritiskom na uho
Zdravje
Vitki s pritiskom na uho
naslednji članek
Stop za slabo prekrvitev
Zdravje
Stop za slabo prekrvitev