nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kopriva, zakladnica zdravilnih sestavin

7. 4. 2016; 05.00
Avtor: Mateja Špiranec/Bodi zdrava
Kopriva

Koprivni čaj pomaga pri revmatskih obolenjih, proti utrujenosti, slabokrvnosti in pomanjkanju apetita.

Vsi pisci o koprivah so si edini v ugotovitvah, da so koprive prava zakladnica zdravilnih sestavin.

Vsebujejo namreč toliko koristnih snovi, da bi se bilo, ko je govora o njih, celo bolje vprašati, česa ne vsebujejo. Celo beljakovine imajo! Sestavlja jih namreč 7 odstotkov beljakovin, dopolnjenih z večino pomembnih mineralov in vitaminov. Železa je v njih desetkrat več kot v špinači, kalcija petkrat več kot v kravjem mleku, vitamina C pa šestkrat več kot v limonah.

Koprive izboljšajo splošno počutje, krepijo imunski sistem, izboljšujejo in čistijo kri, pospešujejo presnovo, bogatijo črevesno floro, dajo veliko energije, odvajajo vodo iz telesa, izboljšujejo delovanje jeter in žolčnika ter skrbijo, da so telesne žleze zdrave.

Pa to še ni vse: tudi kalij, magnezij, silicij, fosfor, betakaroten, vitamin K, vitamine B-skupine, karotenoide in flavonoide najdemo v koprivah. Mnogi od njih delujejo kot antioksidanti in iz telesa izločajo škodljive proste radikale. In ne nazadnje – tudi klorofil, pravi čudež za telo, je v koprivah. 

RECEPTI

Koprivni čaj

2 žlički koprivnih listov
250 mililitrov vode

Zavrite vodo, jo odstavite in potopite vanjo šopek mladih kopriv. Pustite pokrito deset minut in odcedite.

Delovanje: koprivni čaj pomaga pri revmatskih obolenjih, proti utrujenosti, slabokrvnosti in pomanjkanju apetita. Odličen je tudi pri negi temnih las, saj lepo poudari njihovo barvo. Z njim po umivanju las izperite lasišče (po tem las ne izpirajte več z vodo).

Koprivni sirup

50 večjih vršičkov kopriv
3 litri vode
3 grami sladkorja
100 gramov citronke
nekaj svežih listov mete

Zakuhajte vodo s sladkorjem in citronko. Ohladite. Dodajte koprivo in meto ter pustite pokrito stati 24 ur. Precedite napitek v steklenice. Sirup pijte razredčen z vodo kot osvežilni napitek.

Delovanje: podobno kot pri čaju iz kopriv.

Sveži sok iz kopriv

V sokovniku iztisnite sok iz kopriv. Tako narejen sok vedno pijte svežega, saj lahko fermentira. Priporočljivo je, da vsak dan popijete 15 mililitrov koprivnega soka s polovico kozarca vode.

Delovanje: takšno uživanje soka pomaga pri vneti ustni votlini, preveliki količini sladkorja v krvi ter aftah in utrujenosti.

Alkoholni izvleček iz kopriv
20 gramov suhih koprivnih korenin
100 mililitrov 70-odstotnega alkohola

Korenine koprive prelijte z alkoholom in pustite pokrito stati dva tedna.

Delovanje: izvleček si vsakodnevno vmasirajte v lasišče, če imate težave z izpadanjem las in prhljajem.

Špinača iz kopriv

Mlade koprive skuhajte z malo vode in jih nato s tekočino vred zmešajte s paličnim mešalnikom. V drugi posodi zarumenite drobno narezano čebulo, dodajte zmlete koprive in nekajkrat premešajte. Dodajte še dva ali tri strte stroke česna, solite po okusu in začinite z malce zmletega muškatnega oreščka. Po potrebi dodajte smetano.

prejšnji članek
Strani na klik
Zdravje
Strani na klik
naslednji članek
Hrana za zdravje
Zdravje
Hrana za zdravje