pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ta hrana v sebi skriva sladkor

7. 8. 2016; 09.00
Avtor: Maša Rener/Bodi zdrava
solata preliv
Bi radi zmanjšali količino sladkorja, ki ga pojeste? Potem morate najprej ugotoviti, kje vse (poleg sladkarij) se še skriva.

Predstavljamo vam nekaj takih izdelkov in predlagamo njihovo boljšo alternativo.

Suhe salame, hrenovke

Proizvajalci dodajajo različne vrste sladkorja tudi v živila, kjer ga potrošniki sicer ne pričakujemo. Največkrat zato, da bi popravili okus in zmanjšali kislost, zgostili sestavljeno živilo ali ohranili barvo mesnega izdelka, kjer boste zaradi tega največkrat našli dekstrozo. Takšne mesne izdelke raje nadomestite s tistimi brez sladkorja, izdelki iz preverjene domače pridelave ter nadomestki ali ekološkim mesom.

Voda z okusom, gazirane pijače 

Preden se naslednjič odločite za nakup vode z okusom, morate vedeti, da vsebuje skoraj toliko sladkorja kot sadni sok. Raje si bolj zdravo različico (mešanico vode in sadja oziroma sadnega soka) naredite sami ter vzemite s seboj na pot v steklenički za vodo. Tudi gazirane pijače so za organizem vse prej kot koristne, čeprav občasno še kako prijajo. Če pa že morate uživati gazirane pijače vsak dan, raje sezite po mineralni vodi, ki ste ji primešali sveže iztisnjen limonov sok.

Vložena zelenjava

Veliko proizvajalcev pločevink ali v steklene kozarce vložene hrane tej dodaja sladkor in ji tako podaljšuje rok trajanja. Zato pred nakupom pozorno preberite nalepko s sestavinami in izberite hrano z nižjo vsebnostjo ali brez sladkorja. Še najbolje pa bo, če se boste odločili za sveže ali zamrznjeno sadje in zelenjavo oziroma priljubljeno hrano vložili sami.

Slani prigrizki 

Tudi vi menite, da če so slani, potem ne morejo vsebovati sladkorja? Žal ni res, saj lahko sladkor (nekatere njegove različice so fruktoza, saharoza, koruzni sirup, sorbitol, ksilitol, laktitol, dekstroza itd.) najdete tudi v slanih prigrizkih, kot je krompirjev čips z okusom paprike in flips iz koruze in arašidov. Nadomestite jih raje z zelenjavnim čipsom.

Solatni prelivi, hitra hrana 

V pripravljenih solatnih prelivih je lahko zelo veliko sladkorja, saj proizvajalci z njim nadomestijo maščobe in tako izboljšajo okus – tudi nekatere hitre hrane. Najbrž zato ni treba posebej poudarjati, da je najbolj zdrav solatni preliv tak, ki ga pripravite sami iz mešanice oljčnega olja, malce limone in mešanice zelišč. Hamburger pa lahko nadomestite s pustim mesom v sendviču ali polnozrnato pico.

Sadni jogurti, namazi

Sadni jogurt je, če ga vzamemo kot sladico, vsekakor boljša izbira kot piškoti, čokolada ali torta, če pa si želimo izgubiti odvečno telesno maščobo, ni med najboljšimi živili. Nadomestite ga raje z nemastno skuto ali navadnim jogurtom, v katerega ste sami zamešali domačo marmelado ali sveže sadje. Veliko sladkorja skrivajo tudi nekateri industrijski zelenjavni namazi, ki jih lahko nadomestite z doma pripravljenimi.

Zdrave ploščice 

Čeprav naj bi bile zdrave, ker vsebujejo žita in sadje, žal vsebujejo tudi veliko sladkorja. Zato raje sezite po svežem ali doma posušenem sadju, lahko pa si privoščite tudi pest oreškov.

Kosmiči 

Kosmiči se zdijo hitra in zdrava hrana za zajtrk, vendar ne vsi, saj nekateri kar pošteno presegajo priporočljivo vsebnost sladkorjev, tj. 15 gramov na 100 gramov živila. Izberite raje takšne brez dodanega sladkorja ali jih pripravite sami po receptu.

Pripravljene omake, kečap 

Sladkor se dodaja skoraj vsem pripravljenim paradižnikovim in zelenjavnim omakam, ragujem, kečapu in paradižniku v pločevinki, da se prikrije njihov kiselkast okus. Na spletni strani www.veskajjes.si lahko sami preverite in določite prehranski profil živila ali pijače ter vsebnost sladkorja, soli in maščob v njem. Pripravljene omake pa so veliko bolj zdrave in cenejše, če jih naredite in primerno shranite sami.

prejšnji članek
Ogledalo zdravja
Zdravje
Ogledalo zdravja
naslednji članek
Znana radijska voditeljica že nestrpno čaka!
Svet slavnih
Znana radijska voditeljica že nestrpno čaka!