zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ne pretiravajte s soljo!

14. 5. 2017; 04.00
Avtor: N.N. / Bodi zdrava
sol
Sol ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja. Vpliva na normalno delovanje mišic in živcev, pomaga pri zadrževanju vode v organizmu in preprečuje dehidracijo.

Naš organizem sol vsekakor potrebuje, saj je natrij med drugim pomemben za uravnavanje prehodov vode in elektrolitov prek membran celic, s tem pa vpliva na naš krvni tlak.

Upoštevanje meja

Ljudje potrebujemo najmanj 0,2 grama soli na dan, priporočena količina pa je od 3 do 5 gramov na dan. Na podlagi različnih raziskav so strokovnjaki določili gornje meje količine soli, ki bi jih morali vsakodnevno upoštevati. Ta količina pri odraslih znaša do 5 gramov soli na dan, pri otrocih do 3 grame, pri dojenčkih do prvega leta starosti pa le 1 gram. Pet gramov soli je količina polne čajne žličke.

Sol za zdravje

Solne sobe: Solna terapija ali haloterapija je povsem naravna, klinično preizkušena tehnika zdravljenja, kjer gre za vdihavanje suhega solnega aerosola. Odlične rezultate ima pri zdravljenju bolezni dihal, alergij, kožnih obolenj in je brez stranskih učinkov. Poleg tega aktivira razstrupljanje telesa in krepi imunsko odpornost, odlična pa je tudi pri zdravljenju kronično vnetega grla, bronhitisa, kroničnega vnetega stanja ušes, senenega nahoda, vnetja kože, pogostih viroz … Odlična pa je tudi kot preventiva in regeneracija za športnike, zato jo strokovnjaki zelo priporočajo.

Solne kopeli: So odličen način sproščanja in poživljanja telesa. Solna kopel za noge je vedno priporočljiva, saj dela čudeže za utrujena stopala. Pri rdeči in razdraženi koži uporabljajte le skodelico morske soli brez dodatkov olj. Po solni kopeli se vedno dobro oprhajte.

Fiziološka raztopina: Uporabljamo jo za izpiranje zdravih in zamašenih nosov, inhalacijo, čiščenje ran, razkuževanje. Z raztopino si lahko izperete utrujene oči, če pa jo segrejete, vanjo pomočite košček vate in ga položite na veke, boste zmanjšali njihovo zateklost in pordelost. Oči po uporabi solne raztopine vedno dobro umijte. Doma pripravljeno fiziološko raztopino zavržemo po treh dneh, če je še nismo porabili. 

Koristni namigi uporabe soli

Kolcanje: če na jeziku raztopimo ščepec soli, se bomo rešili kolcanja.
Madeži rdečega vina: Madež rdečega vina je lažje odstraniti, če ga takoj posipamo s soljo in jo vtremo v madež.

Ali ste vedeli, da …

… je jedilno olje dlje obstojno, če mu dodamo malo soli?
… solata ostane hrustljava, če jo po pranju posolimo in jo pustimo stati kakšnih 5–10 minut, preden jo začinimo do konca?
… boste posodo hitreje očistili, če boste sledove ličila predhodno natrli s soljo?

Eksperiment s soljo: Plavajoče jajce 


V kozarec napolnite toliko vode, da ne bo šla prek, ko boste vanj položili jajce. Jajce bo šlo na dno kozarca. V kozarec dodajte 10 gramov soli in previdno premešajte. Jajce bo začelo lebdeti. Če dodate še malo soli, se bo jajce dvigalo proti gladini, če v kozarec dolijete vodo, se bo jajce spuščalo proti dnu kozarca. Razlaga trika je enostavna: če v vodi raztopimo sol, jajce ne postane lažje, temveč postane voda težja. Več kot je soli v vodi, lažje je jajce v primerjavi z vodo.

Trik za najmlajše

V vodo postavimo ledeno kocko, na njo pa položimo vžigalico. Magično jo posipamo s čudežnim belim prahom (soljo) in jo preprosto dvignemo iz vode. Kocka ledu je zalepljena na vžigalico, kot bi se zrasli skupaj!

prejšnji članek
Omara, urejena po načelih feng šuja
Zdravje
Omara, urejena po načelih feng šuja
naslednji članek
6 korakov do idealne polti na vašem obrazu
Moda&Lepota
6 korakov do idealne polti na vašem obrazu