901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vsaka barva po svoje vpliva na telo

19. 8. 2017; 04.00
Avtor: Maša Rener
Jagode
Barve v prehrani so pomembne, saj je priporočljivo dnevno zaužiti sadje in zelenjavo v vseh barvah mavrice. Vsaka od barv po svoje učinkuje na telo in ga oskrbuje z drugačnimi hranilnimi snovmi, vitamini in minerali. Preberite si, s katerimi.

Rdeča zelenjava in sadje vsebujeta antioksidante, ki v telesu uničujejo škodljive proste radikale, pomagajo vzdrževati uravnotežen krvi tlak, zmanjšujejo količino slabega holesterola in ščitijo pred znaki staranja. Paradižnik, sladka paprika, jagode, maline, lubenica, ribez, grozdje, češnje, rdeča čebula, jabolka, redkvice in rabarbara so dober vir vitaminov C in E, betakarotena in lipokena – ta varuje pred srčnimi obolenji in nekaterimi oblikami raka. Fižol pa je bogat z železom, vlakninami in številnimi vitamini B.

Oranžen pigment v agrumih proizvajajo flavonoidi – antioksidanti, ki pomagajo pri absorpciji vitamina C. Oranžno sadje in zelenjava sta tako najboljša za obrambo pred vsem slabim in odlična za krepitev imunosti. Sladka paprika, korenje, buče, koleraba, pomaranče, klementine, mandarine, melone, nektarine, breskve, mango, papaja, marelice in guava vsebujejo ogromno vitamina C in betakarotena, z lečo pa zlahka zadovoljite potrebe po mineralih (cink, železo, mangan, fosfor, selen) in nekaterih vitaminih B.

Rumene banane, sladka paprika, ananas, melona, slive, mladi fižol, koruza, grenivka, čičerika in soja pomagajo ohranjati zdrave kosti in gibčne sklepe ter se borijo proti prostim radikalom. Nastanek rumenega pigmenta pripisujejo sestavinam, ki jih imenujemo karotinoidi, ki v sodelovanju s tistimi iz rdeče in oranžne hrane pomagajo preprečevati srčne bolezni in rakava obolenja. Soja je bogat vir izoflavonov, ki so prav tako pomembni pri preprečevanju rakavih obolenj, za krepitev prebavnega sistema pa so nam v pomoč banane, ki nas hkrati oskrbijo s kalijem.

Zelena je barva za pot naprej, sem pa spadajo brokoli, zelje, grah, hruške, solata, grozdje, kosmulje, lucerna, beluši in bob. Nekaj zelenih superživil, kot sta špinača in ohrovt, je nabito polnih z zdravilnimi hranili, ki so blagodejna za prebavni sistem, uravnotežene vrednosti holesterola, krepitev imunskega sistema in nižanje krvnega tlaka. V temno zeleni zelenjavi najdemo karotenoid lutein, ki poleg tega, da preprečuje raka, pomaga tudi pri starostni slepoti. Podobne učinke imata tudi zelje in brstični ohrovt. Kivi vsebuje več vitamina C kot pomaranča. S pektinom iz jabolk se telo znebi nezaželenih snovi, avokado pa ponuja uravnoteženo kombinacijo ogljikovih hidratov, beljakovin in koristnih maščob.

Zelena je barva za pot naprej.

Vijolične borovnice, črni ribez, robidnice, jajčevci, fige, rdeča pesa, rdeče zelje, slive, grozdje, fižol in bob so živila s hranili, ki krepijo delovanje možganov, omejujejo škodljivi holesterol, krepijo imunski sistem in spodbujajo telo, da učinkovito izkoristi hranilne snovi. Vse vrste fižola vsebujejo folno kislino, ki je pomembna pri nastajanju rdečih krvničk, ter precej cinka in železa, ki pripomoreta k telesni odpornosti. V času okrevanja je dobrodošlo črno grozdje, ki deluje protivirusno in protibakterijsko, pomaga pa tudi pri težavah s kožo. Borovnice imajo očiščevalni in razstrupljevalni učinek.

Vijolična za boljše delovanje možganov.

Ko se ves barvni spekter združi v beli, se vsa pomembna hranila na vaši strani borijo proti škodljivcem organizma. Aktivirajo obrambni sistem telesa in mu pomagajo, da se očisti strupov.

Pri pisanju članka sta nam bili v pomoč knjigi 5 na dan za otroke (Založba Meander) in Za zmešat! (Mladinska knjiga).

prejšnji članek
Vitamini in minerali za zdravje
Zdravje
Vitamini in minerali za zdravje
naslednji članek
Očarljivi že na prvem srečanju
Zdravje
Očarljivi že na prvem srečanju