oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Niso vse kalorije enake

21. 8. 2016; 03.00
Avtor: K. Š.
uvodna

foto: Thinkstock

Čeprav nekateri zagovorniki diet še vedno prisegajo na to, da morate šteti vsako zaužito kalorijo, pa se vse več znanstvenikov zateka k ideji, da je štetje kalorij pravzaprav nesmisel in da je bolj kot kalorije pomembno dejstvo, katere kalorije zaužijete.

Dnevna potreba po kalorijah ni pri vseh enaka 

Kalorija je merska enota za energijo in se določa kot toplota, ki segreje en kilogram vode za eno stopinjo Celzija. Kalorije so torej gorilna vrednost živil. Čeprav priporočeni dnevni vnos kalorij variira, obstajajo nekatere smernice o tem, koliko kalorij dnevno potrebujete. Odrasel človek potrebuje pri normalnem zmernem delu približno od 1500 (ženske) do 3000 kalorij (moški), vendar pa je povprečna dnevna potreba po kalorijah odvisna od telesne zgradbe, starosti, spola, telesne višine, teže, od vrste dela, ki ga posameznik opravlja, ter fizične in telesne aktivnosti. Odrasel človek potrebuje dnevno za normalno življenje od 100 do 130 gramov beljakovin, od 60 do 100 gramov maščob in od 400 do 500 gramov ogljikovih hidratov.

Štetje kalorij ni dovolj

Pri hujšanju sicer mnogim pomaga štetje kalorij, vendar se je pri samem štetju kaloričnih vrednosti treba osredotočiti tudi na pravilno razmerje med beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami. Nutricionisti opozarjajo, da štetje kalorij ni dovolj in da potrebujete pravilno sorazmerje.

prejšnji članek
Stres počasi načenja zdravje!
Zdravje
Stres počasi načenja zdravje!
naslednji članek
Kaj pojesti?
Zdravje
Kaj pojesti?
#obraziavenija
obraziavenija