cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tega o vinskem kisu najbrž še ne veste!

20. 11. 2016; 03.00
Avtor: Sonja Grizila/Zarja
vinski kis zelenjava

foto: Pixabay

Zdravilni vinski kis je po krivici popolnoma spodrinil jabolčni.

Grozdje, še posebej temno, je zelo zdravilno, najbolj za jetra, ledvice in različne kamne v organih, le uporabljati ga moramo na pravi način. Tisti, ki imajo težave s težo, ga ne smejo jesti do onemoglosti. Sladkorni bolniki se mu morajo prav tako izogibati, vsekakor pa ga ne smejo jesti pred obroki, da ne izzovejo prehitrega vdora sladkorja v kri, privoščijo si lahko le kakšno jagodo po obrokih.

Vendar se tokrat posvetimo predvsem »izdelkom« iz grozdja. Najprej povejmo kakšno besedo o vinskem kisu, ki ga je po krivici popolnoma spodrinil jabolčni. Z vinskim kisom natremo telo bolnikov, da ne dobijo preležanin. Tudi zdravi ljudje naj se tu in tam od glave do pet zdrgnejo z gobo, namočeno v vinski kis – koža bo gladka in mehka ter mladostna. Topel obkladek iz vinskega kisa na trebuhu bo pregnal bolečine v mehurju (vsaj tri večere zapored), če pa si bomo s toplim obkladkom tri tedne oblagali zamaščen trebuh, se bo salo vidno topilo, še posebej če bomo manj jedli in veliko telovadili.

V 100 ml vinskega kisa kuhamo deset minut tri stroke česna, ohladimo in si s to tekočino izpiramo vnete dlesni. Boleča stopala pa vsako jutro zdrgnemo s krpo, namočeno v vinski kis, nato jih povijemo z obvezo. Zdržimo vsaj uro ali dve. Kadar stopala hudo pečejo, jih zvečer zmasiramo s kisom.

Zelo veliko je pripravkov z vinom, ki pa jih je treba jemati kot zdravilo in se nikakor ne smemo nalivati z njimi. Če imamo povišan holesterol, bo pomagal deciliter vina na dan. Če imamo premalo želodčne kisline, pijmo štirinajst dni zapored po deciliter suhega vina po kosilu in večerji. Pri vodeniki damo v liter suhega belega vina 500 g zmlete čebule in 200 g medu, nato posodo pokrijemo in jo pustimo deset dni na toplem. Precedimo in spijemo po 50 ml pred vsakim obrokom, terapija traja deset dni.

S kozarčkom črnega vina tu in tam si povišamo krvni tlak, kar pa je nekoliko nevarna metoda, saj lahko mimogrede zaidemo v pretiravanje. Manj bo škodilo, če se spravimo z vinom nad prehlad, ki ga nimamo vsak dan. Tri decilitre črnega vina osladimo z neprečiščenim sladkorjem, dodamo malo cimeta in skuhamo. Spijemo pred spanjem in se dobro pokrijemo. Po dveh »okroglih« večerih bi moral prehlad miniti.

prejšnji članek
Presežki hrane: Kaj pomenita dva roka uporabe?
Zdravje
Presežki hrane: Kaj pomenita dva roka uporabe?
naslednji članek
Bolezni duše niso sramota!
Zdravje
Bolezni duše niso sramota!