1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To je neposredni napad na maščobe!

26. 11. 2016; 11.00
Avtor: Helena Primic/Bodi zdrava
tek jutro

foto: Pixabay

Tek navsezgodaj zjutraj, še preden ste kar koli zaužili, ne bo všeč vsakomur. Preverite, katere so prednosti jutranjega teka.

Jutranjega teka naj bi se praviloma lotili na tešče, kar pomeni z nizko zalogo glukoze v krvi, zaradi česar se med tekom kot vir energije začnejo takoj porabljati maščobe. Če ste se torej odločili za tek v jutranjih urah, boste stopili največ maščobnih zalog, česar bodo zagotovo veseli tisti, ki si od teka obetajo tudi kakšen izgubljen kilogram. Aerobna vadba na tešče naj bi nudila tudi neke vrste zaščito pred kopičenjem maščobe, saj s tovrstnim tekom porabimo vso odvečno glukozo, ki je čez dan in ponoči nismo uspeli porabiti in bi se sicer spremenila v maščobne celice.

Vendar pa to velja le za manj intenziven tek. Pri intenzivnejšem (na primer sprint ali v hrib) se bodo namreč kot vir energije začele porabljati mišične beljakovine, kar pomeni, da boste s tekom na tešče začeli 'jesti' lastne mišice. Če se tudi zjutraj ne morete odpovedati hitrejšemu teku in s tekom ne želite izgubljati mišične mase, je priporočljivo, da pred tekom vendarle spijete beljakovinski napitek.

Metoda trikrat p

Zjutraj smo večinoma bolj okoreli in manj gibljivi kot čez dan (po kitajski filozofiji naj bi jutranje stanje pokazalo naše resnično kondicijsko stanje), saj sklepi in mišice še niso tako ogreti kot pozneje, ko imamo za seboj že kar nekaj gibanja, zato se jutranjega teka lotite s tako imenovano metodo trikrat p: počasi, previdno in postopoma. Tek začnite s hojo in nadaljujte z ogrevalnim tekom, šele nato pa preklopite na svoj delovni ritem. Po treningu tudi ne pozabite na raztezne vaje, da se izognete morebitnim poškodbam. 

Nikar pa ne pozabite tudi na četrti p – potrpežljivost. Če namreč niste še nikoli tekli zjutraj na tešče, boste na začetku morda čutili utrujenost in lakoto. Pa vendar profesionalni dolgoprogaši, ki tečejo dvakrat na dan, najtežji trening opravijo prav zjutraj, ko je zdravo telo bistveno bolj nabito z energijo kot popoldne ali zvečer. Odpor do jutranjega tega je torej očitno le predsodek, ki izvira tudi iz reka, da prazna vreča ne stoji pokonci. Za zgled si raje vzemite ljudi, ki se postijo in prav vsi po vrsti opažajo, da po začetni krizi vedno nastopi obdobje izjemne energije in jasnosti misli. Tudi (ali morda ravno zaradi) s prazno vrečo. Tudi tisti, ki tečejo zgodaj zjutraj, skoraj brez izjeme poročajo o odličnem počutju čez dan. Če namreč telo prekrvimo in napolnimo s kisikom navsezgodaj zjutraj, smo v prijetnem pogonu pri vseh nadaljnjih opravkih tistega dne.

Večja verjetnost dehidracije

Ker ponoči večinoma ne pijemo vode in vsaka telesna dejavnost zjutraj na tešče pomeni dodatno izgubo vode v telesu, pred tekom obvezno spijte vsaj kozarec ali še bolje dva kozarca čiste vode. Pri tem ne pozabite, da izotonični napitek za telo ni enako kot voda, čeprav sta oba tekočini, zato si ga raje privoščite po ali med tekom. Z dobro hidracijo nadaljujte tudi čez dan po teku, da boste lažje odplaknili vse strupe, ki se izločajo med kurjenjem maščob.

Poleg ustrezne količine vode bodite pozorni tudi na pravo količino zaužitih beljakovin. Četudi ste se jutranjega teka lotili zaradi izgube maščob, morate primerno nahraniti tudi svoje mišice. Saj veste: večje ko so mišice, več energije porabijo ter tako še dodatno povečajo izgorevanje maščob in zmanjšajo možnost kopičenja maščob.

Kdaj na jutranji tek?
Če jutranji tek šele uvajate v svoj urnik, si budilke nikar ne nastavite dve uri prej kot običajno, saj boste tako veliko prej obupali. Kdo pa pravi, da morate zaradi teka tako kot profesionalni tekači vstajati že okrog 4. ure zjutraj? Začnite z majhnimi spremembami – vstanite pol ure prej in pojdite na kratek 15-minutni tek. Sčasoma, ko boste začutili željo po daljšem teku, boste spontano začeli tudi vstajati prej. In ne pozabite: da boste lažje zjutraj vstali, bodite zvečer v postelji najpozneje ob 23. uri, ko se začne intenzivna regeneracija telesa, ki traja do 2. ure zjutraj.

prejšnji članek
Daleč stran od sladkorne bolezni
Zdravje
Daleč stran od sladkorne bolezni
naslednji članek
Rdeči alarm: Ali zaradi gledanja TV-ja zanemarjate prijatelje?
Zdravje
Rdeči alarm: Ali zaradi gledanja TV-ja zanemarjate prijatelje?