Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Rdeči alarm: Ali zaradi gledanja TV-ja zanemarjate prijatelje?

26. 11. 2016; 10.00
Avtor: Helena Primic/Bodi zdrava
ženska gledanje tv

foto: Pixabay

Tudi televizorji imajo svojo temno in svetlo stran. Preverite, katere so prednosti in katere pasti TV-ja ter kako se pred slednjimi zaščititi.

Odklop in zabava

Čeprav se sodobni starši počutijo kot slabi starši, če otroka posadijo pred risanko, kadar potrebujejo mir, je skrb vendarle odveč. Če s številom ur na dan pred televizorjem, računalnikom ali/in mobilnim telefonom ne pretiravamo, je sodobna tehnologija vsekakor koristno sredstvo za odklop in zabavo, ki nam lahko olajša marsikateri trenutek. Ko na primer že dobro uro čakate v čakalnici pri pediatru in malčku z vročino čas krajšate z risanko na mobilnem telefonu. Ali po težkem tednu oba s partnerjem nujno potrebujeta smeh in si v petek zvečer privoščita maraton smešnic. Tudi skupni ogled družinskega pustolovskega filma v deževni nedelji je lahko dober vir zabave in sprostitve tako za otroke kot za utrujene starše.

Pozor: Čeprav imamo pred televizorjem občutek, da se sproščamo, je gledanje televizije za možgane v resnici napor. Kadar ste torej zelo izčrpani, raje pojdite spat ali si privoščite popoldanski spanec, kot da se 'sproščate' na kavču pred TV-jem.

Svet v ekranu

Ne glede na to, kako pogosto in daleč potujete, vas v televizijskem ekranu čaka nov svet – tako v dokumentarnih oddajah kot filmih in risankah. Da, tudi risanke nas s svojimi domišljijskimi svetovi bogatijo in spodbujajo ustvarjalnost, zato vsekakor niso samo za otroke. Brez televizije zagotovo ne bi poznali številnih živalskih vrst, ki živijo na drugem koncu sveta. Ali v živo videli, kako gradijo največje mostove in stolpnice na svetu. Da drugih kultur in daljnih dežel niti ne omenjamo. Tako televizija kot splet nam omogočata spoznavanje sveta na način, kot si ga naši predniki niti zamisliti niso znali. Ni čudno, da so se ob izumu televizije številni čudili, kako je mogoče v tako majhno škatlo (pa takrat ni bila tako majhna kot danes) spraviti vse te slike, nato pa še glasove. Svet v ekranu je tako danes številnim ljudem pot do resničnega sveta, ki ga sicer nikoli ne bi spoznali.

Pozor: Dokler vam svet v televiziji služi kot obogatitev resničnega sveta, ni razloga za skrb. Toda ko zaradi televizijskih oddaj in filmov začnete zanemarjati resnične prijatelje, družino in skrb zase, je to znak za rdeči alarm oziroma vprašanje: Od česa (ali koga) iz resničnega sveta bežim, da me televizija tako zelo privlači?

Številne znanstvene študije so pokazale, da prisotnost televizorja v spalnici zmanjša spolno aktivnost partnerjev. foto: Profimedia

Povezuje in odpira

Sodobna družina se najpogosteje zbere za jedilno mizo, v avtomobilu in pred televizorjem. Kar ni že samo po sebi slabo in je dobro, da to izkoristimo. Skupen ogled družinskega filma ali dokumentarne oddaje ob koncu tedna bo namreč družino povezal, četudi se ne ukvarjate neposredno drug z drugim. Če seveda filma oziroma oddaje ne gledate v smrtni tišini in se z otroki pogovarjate o vsebini in temah, ki jih odpira. Saj poznate tisto, ko osnovnošolec, ki že zna brati podnapise, vpraša: »Oči, kaj pomeni masturbiral?« Televizija vam je dala priložnost, da se z otrokom pogovorite o temi, ki se ji morda izogibate. In takšnih vsebin in priložnosti nam tako staršem kot partnerjem moderna tehnologija ponuja veliko, le odzvati se moramo in jih izkoristiti za spoznavanje drug drugega.
Pozor: Tako kot v svoji pesmi Bog ne daj, da bi crknu televizor opozarja Adi Smolar, je lahko televizija tudi kulisa za zelo odtujeno družino, ki jo drži skupaj le to, da sedijo pred istim televizorjem. Danes so v takšni vlogi bolj mobilni telefoni, s katerimi vsak daleč drug od drugega brska po svojih bolj ali manj intimnih vsebinah. V sodobnem času je tako rekoč televizija v nasprotni vlogi – vleče nas stran od navidezno interaktivnih mobilnikov na resničen kavč pred skupni televizor. Če le nimate v vsaki sobi svojega.

Ne v spalnico
Številne znanstvene študije so pokazale, da prisotnost televizorja v spalnici zmanjša spolno aktivnost partnerjev. Negativno vpliva tudi na učne navade in socialne veščine otrok, zato naj televizor ostane le v dnevni sobi in ga nikar ne postavljajte ne v spalnico ne v otroško sobo. Se težko dogovorite, kaj boste gledali? Naj bo to družinska vaja dobre komunikacije, iskanja dobrih rešitev in zmožnosti sklepanja kompromisov.

prejšnji članek
To je neposredni napad na maščobe!
Zdravje
To je neposredni napad na maščobe!
naslednji članek
Prava pot do vitke, lepe in mladostne postave
Zdravje
Prava pot do vitke, lepe in mladostne postave