stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako nevaren je WC-papir?

26. 11. 2016; 08.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
ženska toaletni papir

foto: Profimedia

O tem, da je toaletni papir lahko nevaren, nikoli niste razmišljali, priznajte.

Ker tako občutljivemu predelu svojega telesa, kot je zadek, želite najboljšo oskrbo, seveda izbirate toaletni papir, ki ga odlikujejo sami presežniki: štirislojni, super mehak, z balzamom kamilice, recikliran in vzdržljiv. Vprašanje pa je, ali je takšen ekskluzivni tretma res najboljši za vaš zadek.

O tem, da je toaletni papir lahko nevaren, nikoli niste razmišljali, priznajte. Ker se zdi neverjetno. A nekaj presežnikov ter strokovnih besed in kratic, ki navadno krasijo embalaže najboljših primerkov, v sebi skriva veliko več zla, kot se zdi na prvi pogled.

Super močan papir

Za papir s to oznako velja, da ob stiku s tekočino ne razpade takoj. Za vzdrževanje te lastnosti uporabljajo formaldehid, za katerega pa je raziskava iz leta 2010 pokazala, da je eden glavnih vzrokov za kronično razdraženost vulve pri ženskah.

Papir z losjonom

Tako kot velja za damske vložke, da so za ginekološko zdravje najprimernejši tisti iz naravnih materialov, ki niso odišavljeni ali kakor koli drugače obogateni s kemijskimi substancami, velja tudi za toaletni papir. Vsi dodatki losjonov, krem, olj in vonjav so zgolj balast na osnovi mineralnih olj, destiliranih iz nafte.

Recikliran papir

Čeprav je veliko bolj prijazen do okolja, ni nujno najbolj prijazen do našega telesa. Večina recikliranega toaletnega papirja je namreč izdelana iz ostankov papirja tiskarske industrije, med katerimi je precejšen del termalnega papirja, ki se ga uporablja za tiskanje računov, vstopnic, v terminalih POS in podobno. Te vrste papir je obdelan z BPA (bisfenolom A), ki dokazano povzroča motnje endokrinega sistema. K sreči je vpliv BPA v recikliranem toaletnem papirju na naše telo veliko manjši kot pri plastičnih posodah, a vendarle ne gre za povsem zanemarljivo ugotovitev.

prejšnji članek
Rok se je s svojo drago vrnil na "kraj zločina"
Svet slavnih
Rok se je s svojo drago vrnil na "kraj zločina"
naslednji članek
Nad okužbo nožnice s probiotiki
Zdravje
Nad okužbo nožnice s probiotiki