stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pozor, zdrava zelenjava lahko hitro postane zelo strupena!

20. 4. 2017; 04.00
Avtor: V. M.
solata, špinača

Pri pripravi špinače odstranite peclje. foto: Profimedia

Ali ste vedeli, da so peclji te priljubljene zelenjave, ki jo imamo pogosto na naših mizah, toksični?

Po ljudskem izročilu je bila špinača okronana za kraljico zelenjave, ponaša sem namreč s številnimi zdravilnimi učinki. A previdno, peclji so škodljivi za vaše zdravje!

Uživanje špinače ima številne prednosti za vaše zdravje. Preprečuje namreč aterosklerozo in visok krvni tlak, znižuje holesterol, zmanjšuje obolenja žil, preprečuje pretirano razgradnjo kostnih celic, pomaga pri ohranjanju zdravja oči, pospešuje pa tudi prebavo in izločanje škodljivih snovi iz organizma. 

Špinača je izjemno bogata z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti, vsebuje pa tudi druge pomembne vitamine (C, A, E in B), minerale, železo, jod, cink, selen, kalij, mangan, več deset različnih vrst flavonoidov ter karotenoide, ki imajo protivnetne učinke.

Zdravju škodljivi peclji
Ne želimo vas prestrašiti, a navkljub številnim pozitivnim lastnostim špinače, je potrebno vedeti, da vsebuje tudi zdravju nevarne snovi. Gre za nitrate, ki se ob obilnem gnojenju skoncentrirajo zlasti v predelu pecljev. Zaradi tega je pomembno, da pri pripravi odstranite peclje in rebra listov. Nitrati se ob zaužitju pretvorijo v nitrite, ki so v večjih količinah toksični. Poleg tega peclji vsebujejo tudi okslano kislino. Slednja se lahko nalaga v ledvicah v obliki ledvičnih kamnov. Da bi se vsemu temu izognili, je priporočljivo uživanje špinače v kombinaciji z mlekom, smetano, jogurtom ali skuto.

Posebno opozorilo za otroke
Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je opozorila o možnih škodljivih učinkih špinače na zdravje otrok. Visoka količina nitratov v špinači lahko namreč pri otrocih privede do motenj v oskrbi telesa s kisikom. Nitrati se namreč v telesu pretvorijo v nitrite, ob reakciji s hemoglobinom nastane methemoglobin - oblika hemoglobina, ki nima sposobnosti vezave kisika. Slednje privede do pomanjkanja kisika v tkivih, kar lahko povzroči " blue baby " sindrom. Prepoznavni znak sindroma je modra koža. Seveda pa je tveganje prisotno le v izjemnih primerih, torej pri otrocih, ki dnevno zaužijejo več kot 200 g špinače.

prejšnji članek
Princ William je Victorio Beckham počastil s prestižnim nazivom
Svet slavnih
Princ William je Victorio Beckham počastil s prestižnim nazivom
naslednji članek
Tudi to lahko ogrozi zdravje vašega srca
Zdravje
Tudi to lahko ogrozi zdravje vašega srca
#obraziavenija
obraziavenija