nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nega brez živalskih sestavin

7. 10. 2017; 02.00
Avtor: M.B./Zvezde
obraz, maska, nega

foto: Profimedia

Veliko negovalnih izdelkov in ličil vsebuje sestavine živalskega izvora ali je testiranih na živalih, in če smo pravi vegani, se jim bomo seveda odrekli. Kaj konkretno to pomeni v praksi? Na katere sestavine je treba biti pozoren, da bo kozmetika zadostila veganskim merilom? Pomagajte si z našimi nasveti.

Naravno ni nujno vegansko

Vse, kar je naravno oziroma ekološko, še ni nujno vegansko. Kar nekaj lepotnih sestavin namreč nosi oznako naravno, pa se jim boste vegani kljub temu morali odreči. Preverimo, katere so te sestavine in kako jih lahko nadomestite.

Alantoin

Alantoin je ena od učinkovin iz izvlečka navadnega gabeza ter dokazano deluje pri negi in regeneraciji kože. Lahko pa se pridobiva tudi iz živali, zato je treba pred nakupom preveriti, kakšen je njegov izvor: rastlinski ali živalski.

Čebelji vosek ali med

Čebelji vosek in med nista veganska. Alternativi čebeljemu vosku sta karnauba ali kandelila vosek, medtem ko se med nadomešča z veganskimi barvami in olji.

Karmin

Ta pigment, ki ga pridobivajo iz rdečih hroščev, je široko uporaben v šminkah in rdečilih. Njegova veganska alternativa je sok rdeče pese.

Emujevo olje

Emujevo olje pridobivajo iz maščobnega tkiva z vratu te avstralske ptice. Uporabniki trdijo, da odlično vlaži, je pa tudi prvo sredstvo, s katerim mnogi Avstralci najprej namažejo dojenčke. A če ste vegan, naj kreme z emujevim oljem ne bodo vaša izbira. Nadomestek tega vlažilnega sredstva so različna rastlinska olja.

Lanolin

Lanolin je rumena voskasta snov, ki izvira iz ovčje volne. Glavna naloga lanolina je, da ščiti kožo pred vremenskimi vplivi, pripomore k hitrejši regeneraciji kožnih poškodb in deluje kot zaščita pred vnetji.Vegani bi morali tudi vedeti, da veliko nadomestkov za naravni vitamin D izvira iz lanolina.

Glicerin

Glicerin pridobivajo tako iz živalskih kot rastlinskih maščob, njegova naloga pa je, da pospešuje proces zdravljenja kože, zmanjšuje odrgnine in spodbuja, da se tkiva in celice popravijo. Če ste v dvomih, vprašajte proizvajalce kozmetike, ki jo želite kupiti.

Skvalen

Originalno izvira iz jeter morskega psa, mnogo lepotnih podjetji pa ga pridobiva tudi iz olivnega olja. Preverite sestavine na embalaži, da se prepričate, ali je njegov izvor rastlinski.


Veganski tatuji?

Tudi črnilo za tetoviranje lahko vsebuje živalske sestavine. Kot pravijo predstavniki Pete, so v črnilu lahko kostni mozeg, glicerin iz živalskih maščob, želatina iz parkljev ali smole iz hroščev. Se pa smernice spreminjajo in mnogo studiev, ki ponujajo tetoviranje, ne uporablja več takšnih črnil, saj obstajajo že preverjeni veganski barvni nadomestki. Preden se tetovirate, se z umetnikom tetoviranja vsekakor dogovorite o svojih željah, da bo lahko vnaprej pripravil ustrezne materiale.

prejšnji članek
Minimalistična prefinjenost in brezčasna eleganca
Moda&Lepota
Minimalistična prefinjenost in brezčasna eleganca
naslednji članek
Ljubezenska zgodba: Podobna usoda in podobna sreča
Zdravje
Ljubezenska zgodba: Podobna usoda in podobna sreča