boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tudi mandarine so zdravilo!

7. 10. 2017; 12.00
Avtor: Sonja Grizila/Zarja
mandarina

Mandarine so zakladnica vsega dobrega, saj vsebujejo antioksidante, znižujejo škodljivi holesterol in sprožajo encime, ki pospešujejo presnovo. foto: Pixabay

Izkoristimo dobre lastnosti nekaterih jesenskih pridelkov in se dobro pripravimo na zimo, ki se je vsaj v nekaterih krajih že začela.

Sadje in zelenjava sta najbolj zdravilna takrat, ko dozorita (seveda na prostem in ne v rastlinjakih). Izkoristimo dobre lastnosti nekaterih jesenskih pridelkov in se dobro pripravimo na zimo, ki se je vsaj v nekaterih krajih že začela.

Ohrovt je pravcata lekarna, saj nevtralizira proste radikale (in torej posredno zavira raka), vsebuje betakaroten in precej vitaminov C in E, kar vpliva na pravilno delovanje imunskega sistema, kalcij in kalij med drugim uravnavata krvni tlak, vlaknine pa urejajo prebavo. Ob vlaknasti hrani, kamor spadata sadje in zelenjava, moramo piti veliko vode, da se napihne in zdrsne skozi črevesje.

Kako ga pripraviti, da bo čim bolj koristil in nam za povrh tudi teknil? Kuhati ga moramo čim manj, le nekaj minut v čim manj vode ali še bolje na pari. Potem ga z oljčnim oljem in česnom ter jabolčnim kisom pripravimo kot solato. Kuhane ohrovtove liste lahko namažemo z zeliščno skuto, dušenimi gobami, sesekljano in zdušeno zeleno čebulo ali porom in še je nadevov, ki so zdravi in okusni. Nato liste zvijemo in pojemo kot palačinke, lahko pa jih z nekaj kisle smetano in žlico parmezana tudi gratiniramo, vendar bo potem več kalorij in manj koristnih snovi.

foto: Profimedia

Brokoli prav tako spada med tisto jesensko zelenjavo, ki je najučinkovitejša proti raku, saj preprečuje spremembe zdravih celic in rast rakavih. Brokoli pripravimo takoj, ko ga prinesemo z vrta ali tržnice. Narežimo ga na tanke rezine (uporabimo tudi olupljen kocen in olupljene spodnje dele listov) in prelijemo s solatnim prelivom. Lahko pa ga kratek čas kuhamo na pari in zabelimo s stopljenim maslom, s kislo smetano ali pa naredimo solato s tanko narezanimi obročki čebule. Vsakršno razkuhanje je zares greh.

Kaki – marsikomu se je zameril, ker je jedel premalo zrelega in mu je »potegnilo usta skupaj«. Kaki je treba najprej umediti, kar se najprej zgodi, če damo v isto skledo jabolka in kaki (jabolka sproščajo etilen, ki mehča kaki). Nad zmehčan sadež se spravimo z žličko, približno tako kot nad mehko kuhano jajce. Ima veliko vitamina C, encimov in vlaknin, ki čudežno pospešujejo prebavo. Dva kakija zjutraj in pol litra vode, pa bodo naše težave odpravljene. Posebej tisti s hemoroidi ne bi smeli zamuditi sezone kakijev!

Mandarine so zakladnica vsega dobrega, saj vsebujejo antioksidante, znižujejo škodljivi holesterol in sprožajo encime, ki pospešujejo presnovo. Za povrh so manj kisle od pomaranč in jih je lahko olupiti, zato jih nosimo s seboj namesto keksov in čokolade.

prejšnji članek
Ljubezenska zgodba: Podobna usoda in podobna sreča
Zdravje
Ljubezenska zgodba: Podobna usoda in podobna sreča
naslednji članek
Ana Dolinar: V Štoriji ne sodelujem, ker se je ta štorija zame končala
Svet slavnih
Ana Dolinar: V Štoriji ne sodelujem, ker se je ta štorija zame končala
#nasazenazenska
nasazenazenska