pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Panični napadi na delovnem mestu – kaj se dogaja?

10. 10. 2017; 01.00
Avtor: V. M.
Mlada ženska pod stresom

Prepoznati težave v duševnem zdravju ni vedno lahko. foto: Dreamstime

Se na delovnem mestu soočate s hudim stresom? Slednje lahko vodi v resne duševne težave.

Približno eden od petih ljudi na delovnem mestu občuti duševne težave, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki ob Svetovnem dnevu duševnega zdravja opozarja na povečanje deleža zaposlenih, ki na delovnem mestu doživljajo stres zaradi obremenitev ali slabih odnosov s sodelavci.

''Podatki iz zadnje raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog (2016) kažejo, da se približno pet odstotkov odraslih med 25. in 64. letom starosti vsak dan počuti pod stresom, dobra petina (21 odstotkov) pa jih stres čuti pogosto. Kot najpogostejši razlog za stres vprašani navajajo obremenitve na delovnem mestu, probleme v družini, slabe materialne pogoje, slabe odnose med sodelavci, hrupno okolje in osamljenost,'' pojasnjuje dr. Helena Jeriček Klanšček in nadaljuje, da dobra četrtina odraslih prebivalcev (26 odstotkov) pogosto doživlja stres in ima težave z njegovim obvladovanjem. V zadnjem mesecu je imela slaba četrtina (23 odstotkov) vprašanih težave z depresivnim počutjem, v zadnjem letu pa je 7 - odstotkov vprašanim zdravnik postavil diagnozo depresije. V zadnjem tednu je pet odstotkov vprašanih uživalo antidepresive.

Delovno mesto ima lahko negativen vpliv na počutje posameznika. foto: Profimedia

Ženske pogosteje poiščejo pomoč

Od leta 2016 se precej povišal delež tistih, ki stres doživljajo zaradi obremenitev na delovnem mestu in slabih odnosov s sodelavci. Ženske pogosteje obiskujejo zdravstveni sistem zaradi duševnih težav kot moški. Najpogostejši razlogi za obiske zdravstvenega sistema so stresne motnje, anksiozne motnje in depresija, kar so tudi najpogostejše duševne motnje v razvitem svetu. Število primerov, ki imajo zaključen bolniški stalež z dela zaradi duševnih bolezni je bilo leta 2016 18.357 (skoraj še enkrat več pri ženskah kot pri moških),  kar je 142 primerov več kot leta 2015.

Dobra četrtina odraslih prebivalcev (26 odstotkov) pogosto doživlja stres in ima težave z njegovim obvladovanjem. foto: Arhiv Svet24

Kako si pomagati?

Na NIJZ opozarjajo, da je odgovornost posameznika, da skrbi za svoje zdravje in duševno zdravje, tudi na delovnem mestu. Več o tem, kaj vpliva na duševno zdravje na delovnem mestu in katere so strategije in tehnike za pomoč zaposlenim pa najdete v brošuri Skrb za duševno zdravje tudi na delovnem mestu, ki je dosegljiva na naslednji povezavi.

prejšnji članek
Zmešajte sol, poper in limonin sok
Zdravje
Zmešajte sol, poper in limonin sok
naslednji članek
Sesalnik Rowenta s 4A učinkovitostjo, zmagovalec ZPS testa
Moda&Lepota
Sesalnik Rowenta s 4A učinkovitostjo, zmagovalec ZPS testa