Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Morski zmaj: Bolečina je grozljiva!

2. 8. 2018; 01.00
Avtor: Vesna M
morski zmaj ali morski pajek

Morski zmaj (Trachinus draco) foto: Profimedia

Tudi v Jadranskem morju živijo strupene ribe, ki lahko povzročijo hude opekline. Ena izmed njih je morski zmaj. Veste, kako ga prepoznati in kako ravnati, če pride do neljubega srečanja?

Morski zmaji ali tako imenovani morski pajki (Trachinus draco) sodijo med najbolj znane vrste strupenih rib, ki povzročajo hude opekline. Najlažje jih boste prepoznali po navzgor obrnjenih očeh in strupenih trnih, nanizanih na prvo hrbtno plavut in škržne poklopce. Telo ribe je podolgovato in bočno sploščeno, sicer pa nemara za ocenjevanje in prepoznavanje niti ni pravega časa.

Kje se skrivajo?

Morski zmaji se radi skrivajo zlasti na območjih, kjer morsko dno prekriva peščena odeja. Ker tičijo v pesku, strupene bodice zlahka spregledamo, zato je preventivna zaščita z obuvali povsem na mestu. Če namreč stopite na morskega zmaja z boso nogo, so posledice zelo boleče. Žrtev sprva začuti neznosno bolečino, ki se stopnjuje, na mestu vboda pa se lahko pojavi tudi opeklina.

Kako ukrepati, če stopite na strupeno ribo?

Zapomnite si, da je prva pomoč vroča kopel. Poškodovan del telesa morate najprej potopiti v čimbolj vročo vodo.  ''Strup morskih rib je večinoma termolabilen, vendar bodite ob tem previdni, da se ne opečete. V kolikor bi po stiku s strupeno ribo opazili splošne znake zastrupitve, kot so slabost, zatečene bezgavke, počasen srčni utrip, težko dihanje in znojenje, nemudoma poiščite zdravniško pomoč,'' svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Morski zmaji se radi skrivajo zlasti na območjih, kjer morsko dno prekriva peščena odeja.

Morski zmaji se radi skrivajo zlasti na območjih, kjer morsko dno prekriva peščena odeja. foto: Profimedia

prejšnji članek
Mame v Sloveniji ne upoštevajo smernic uvajanja hrane za dojenčke
Zdravje
Mame v Sloveniji ne upoštevajo smernic uvajanja hrane za dojenčke
naslednji članek
Skromno Bosanko okronali za mis Kanade!
Svet slavnih
Skromno Bosanko okronali za mis Kanade!