stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pohodništvo in planinarjenje sta odlična za izboljšanje kondicije

8. 6. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
pohodništvo dreamstime_xxl_36788825

Pohodništvo foto: Dreamstime

Si tudi vi želite nekoliko drugačnega dopusta? Razmišljate o hribih, gorah, miru, svežem gorskem zraku, okolju, kjer je telefonski signal prej izjema kot pravilo? Vsekakor boste poskrbeli za dober odklop, zato ne čakajte.

Obstajajo številni razlogi, zakaj se odločiti za pohodništvo in planinarjenje. Nekateri izmed največkrat omenjenih so: ugoden vpliv na zdravje, povezanost z naravo in blaženje učinkov stresa. Poleg tega je hoja ena izmed najbolj preprostih aktivnosti, s katero se lahko ukvarja tako rekoč vsak.
Zakaj hoditi v hribe?

• Zaradi povezanosti z naravo: življenje v mestu je bučno in kaotično, zrak pa onesnažen. Odhod v naravo vzpostavlja ravnovesje med službo in prostim časom, svež zrak pa napolni vaše baterije.

• Na turah spoznamo mnogo zanimivih ljudi z različnimi interesi, ki jih sicer ne bi imeli priložnost spoznati.

• Hoja je čas samo za vas, ko se lahko prepustite svojim mislim in razvijate ustvarjalne zamisli.



• Hoja je fizični in psihični izziv, s katerimi premikate meje, na katere je vaše telo navajeno, ter utrjujete svojo mentalno moč in voljo.

Odlične lokacije za različne pohodnike: Velika planina, Kranjska Gora, Mariborsko Pohorje.

Slovenija ponuja ogromno zanimivih krajev, ki bodo primerni tako za izkušene pohodnike kot tiste, ki se bodo s pohodništvom in planinarjenjem srečali prvič. Planinarjenje oziroma morda celo gorništvo je primerno tudi za družine, saj bodo otroci spoznali veliko novega, recimo bogat ekosistem, živalski svet, se srečali z orientacijskimi oznakami in še in še. 

Pohodništvo je ena izmed najučinkovitejših možnosti, kako izklesati in okrepiti telo, obenem pa je to ena izmed najprijetnejših oblik športnih dejavnosti in sprostitve, še zlasti v vročih mesecih. Zato ni prav nič čudnega, da je pohodništvo že od nekdaj najbolj priljubljena oblika rekreacije med Slovenci. Prihajajoči dnevi pa so kot nalašč za izlet v bližnje gore.

Aktivnosti, ki jih še ponuja gorski svet: 


VESLANJE
Za veslanje boste seveda potrebovali vodno površino in čoln z vesli. Ko poskrbite za to, vam bo na voljo zelo učinkovit trening, ki vam bo pomagal predramiti in okrepiti celotno telo.

KOLESARJENJE
Na kolesu boste v pol ure porabili od 150 do 300 kalorij ali več. Kolesarjenje je idealna priložnost, da bolje spoznate zanimive kraje v okolici, saj s kolesom premagujemo veliko večje razdalje kot pri hoji ali teku.

SUP
Vadba na supu je celostna rekreacija, saj poleg celotnega sklopa mišičnih skupin krepimo koordinacijo in ravnotežje. ***null***

prejšnji članek
Nepričakovano: Tadej Pišek pokazal sina
Svet slavnih
Nepričakovano: Tadej Pišek pokazal sina
naslednji članek
Pošlji fotko svoje Roštiljade in se poteguj za bogate nagrade!
Kulinarika
Pošlji fotko svoje Roštiljade in se poteguj za bogate nagrade!