kolo, kolesar, tovornjak, splošna, simbolična Svet24.si

Groza na Glavarjevi cesti v Komendi

foto Monika Vranič 2 Svet24.si

FOTO: 25-letna Monika odšla peš od doma in ...

hitri test, keele, študenti Svet24.si

V študentsko leto s pogojem PCT

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

uroš-bilban, ljubezen-po-domače Njena.si

Uroš iz Ljubezen po domače: Nisem tak, kot sem ...

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Kranjska ni sanjska samo pozimi
| Katja Kaja Mejač

Kranjska ni sanjska samo pozimi

Jezero Jasna, Dreamstime

Samo središče občine Kranjska Gora je zagotovo najbolj znano kot zimsko športno središče, ki v svoje osrčje privablja tako rekreativne in profesionalne športnike kot tudi ljubitelje športa in zimskih razmer.

Seveda pa je občina veliko več kot zimska destinacija. Predvsem je raj za ljubitelje neokrnjene narave in naravnih znamenitosti, ki jih lahko odkrivate tako s kolesom kot po številnih pešpoteh. Vse leto pa so v Kranjski Gori na voljo številne aktivnosti, ki izpolnijo potrebe različnih posameznikov, parov in družin.

Raj za pohodnike

Ker gre za alpsko središče, je pohodništvo zagotovo najpogostejša oblika aktivnih počitnic v času, ko sneg zapusti vrhove. Občina Kranjska Gora ponuja številne možnosti tako za začetnike, rekreativce kot tudi izkušene in zahtevne pohodnike. Tudi družine z malimi otroki lahko uživajo v številnih lahkih poteh, na katerih bodo brez prevelikega napora odkrili prelepe naravne znamenitosti, ki jih ponuja zgornjesavska dolina.

Foto: Dreamstime - Čudoviti razgledi, mir in jezera zagotavljajo raj, ki ga boste našli v Kranjski Gori.

Med lažje poti se zagotovo uvrščajo prelepi Zelenci, talni izvir Save Dolinke, ki so od leta 1992 tudi naravni rezervat. Prava posebnost v Sloveniji so Zelenci predvsem zaradi porozne jezerske krede, ki neprestano prepušča talno vodo v obliki vulkančkov in ima stalno temperaturo okoli 5 °C. Med lažje poti se uvrščajo tudi pot na Tamar, v Kot, Vrata in Krmo. Lažji vzponi, kot sta Slemenova Špica in Mojstrovka, ponujajo prelepe razglede, najbolj poznano panoramsko turo pa ponuja izlet na Ciprnik.

Mojstrana

Nekoč središče fužinarstva in rudarstva je danes odlično izhodišče za vzpon na Julijske Alpe. Ker Mojstrana, ki je bila že od nekdaj povezana s planinstvom, leži na vstopu v Triglavski narodni park, od nje vodijo tri čudovite alpske doline v osrčje Julijskih Alp. Dolina Krma ponuja najlažji dostop na Triglav, dolina Kot očara s tišino, Vrata pa presenečajo s poznanim slapom Peričnikom in mogočno triglavsko severno steno.

Gozd Martuljek

Gre za prelepo kombinacijo neokrnjene alpske narave z gorskimi slapovi in etnografske dediščine (mlinarstvo, oglarstvo, splavilo lesa ...), ki jo danes čedalje bolj oživljajo. Ljubitelje narave privabljajo številni Martuljški slapovi, poseben čar Gozdu - Martuljku pa da zagotovo tudi osrednji vrh gore Špik. 

Foto: promocijski material - Martuljški slapovi

Kotiček za vsakogar

Poleg številnih pohodniških poti in kolesarskih stez za rekreativce in bolj zahtevne avanturiste Kranjska Gora ponuja tudi številne male bisere in kotičke, kjer lahko najdete svoj mir ali uživate v okusih, ki jih ponuja Zgornjesavska dolina.

Okusite Kranjsko Goro

Sama Kranjska Gora predstavlja tudi številne ponudnike okusnih avtohtonih jedi in okusov. Med njimi je Oštarija v ciljni areni smučišč z ogromno teraso ter s pogledom na smučišče in Julijske Alpe, kamor poleg lokacije vabi tudi vonj po domačih dobrotah. Izlet v Planico in Tamar izkoristite za postanek v Kavki, kjer boste lahko z razgledom na planiško velikanko uživali v kosilu ali vsaj v kavi z razgledom. Ne pozabite pa niti na lokalne ponudnike in si tako privoščite recimo sire v Srednjem Vrhu.

Foto: Dreamstime - Pot pod noge! Ne čakajte, obiščite skrite bisere Slovenije in uživajte v lepoti domačih krajev. (na fotografiji: Zelenci)

Krožna pot Juliana Trail

Krožna daljinska pot Juliana Trail na 270 kilometrih ponuja doživeto spoznavanje preddverja Julijskih Alp, vodi pod visokimi gorami in vanje le spoštljivo vabi. Razdeljena je na 16 priporočljivih etap v povprečni dolžini 17,5 kilometra, vse se zaključijo na mestih, kjer si boste lahko odpočili in nabrali novih moči za nadaljevanje poti. Prehodite lahko celotno traso ali se odločite samo za eno etapo. Čeprav ima pot skupno 7.163 višinskih metrov, poteka večinoma po ravnem in je primerna tudi za družine.
Prva etapa poti vodi tudi mimo Kranjske Gore, skozi vas Srednji Vrh in sotesko Belca v dolino, Gozd Martuljek in v bližino Martuljskih slapov.
Poleg številnih pohodniških poti in kolesarskih stez za rekreativce in bolj zahtevne avanturiste Kranjska Gora ponuja tudi številne male bisere in kotičke, kjer lahko najdete svoj mir ali uživate v okusih, ki jih ponuja Zgornjesavska dolina.