stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Več domačih jabolk, česna in kurkume, manj sladkorja in belega kruha

10. 11. 2020; 03.00
Avtor: Revija Liza Maja
pexels-photo-326005

jabolka foto: pexels

Ste eden tistih, ki vsako jutro jedo enako hrano za zajtrk, zvečer pa se pred televizorjem preprosto ne morete upreti kupljenim sladkarijam? Morda je čas, da to rutino nekoliko prevetrite.

»Uravnotežena, raznovrstna prehrana, ki energijsko in beljakovinsko zadovolji potrebe našega organizma, ter uživanje dovolj zelenjave in sadja, ki je bogato z vitamini in minerali, je prvi pomemben člen, ki vodi do boljše odpornosti. Tako bo imelo naše telo dovolj goriva in kakovostnih surovin za optimalno delovanje in izdelovanje obrambnih celic ter protiteles,« pravi dr. Mazej Poredoševa.

Z njo se strinja Živa Sladič, dr. med., specializantka družinske medicine, zaposlena v ZD Trebnje, ki doda, da poskusimo v svojo prehrano vključiti čim več sezonske hrane in lokalno pridelanih živil. Sama denimo poskuša uživati čim več domačih jabolk in mandarin, od zelenjave pa v tem času posega po sezonskem kislem zelju in bučah, iz katerih najraje pripravlja juhe. No, nekaj izkušenj ima po drugi strani tudi s hrano, ki odpornost slabša.

V prehrano vključite česen. foto: Pixabay

»Velikokrat uživamo sladkor, zaradi stresa, ki smo mu v trenutni situaciji bolj izpostavljeni. Sladkor deluje hitro, njegov učinek je kratek, na dolgi rok pa se uživanje prevelikih količin sladkorja vsakodnevno izkaže kot slab vpliv na odpornost. Tudi beli kruh, najhitreje in najbolj dostopno živilo, za zajtrk ni najboljša izbira, saj je energijsko gledano slabo živilo, ki nas nasiti le za krajši čas. Priporočam alternativo, ki jo skoraj vsakodnevno uživam: ovseni kosmiči, kuhani v mleku ali vodi (še bolj zdrava možnost), z dodatkom svežega sadja ali zgolj medu, ki je naravno sladilo.« Tatjana Trajkovska, zdravnica in akupunkturistka, se pridruži z nasvetom, da pri kuhanju zelenjavnim jedem dodajmo kurkumo, ingver in česen.

Kurkuma se ponaša z več kot 150 zdravilnimi učinkovinami. foto: Profimedia

prejšnji članek
Z lastnimi besedami si povzročate stres
Svet slavnih
Z lastnimi besedami si povzročate stres
naslednji članek
Kako na naraven način okrepiti spolno moč?
Zdravje
Kako na naraven način okrepiti spolno moč?
#nasazenazenska
nasazenazenska