nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 živil, ki najbolj škodujejo prebavi

25. 12. 2022; 03.00
Avtor: M.Z.
članek 8 živila
Ocenjeno je, da v našem črevesju prebiva kar 100 trilijonov mikroorganizmov, kar je desetkrat več, kot je naših telesnih celic.

Ko se pravo razmerje med mikroorganizmi iz kakršnega koli razloga poruši, nastanejo težave. Slabo počutje, pomanjkanje energije, napihnjenost, driska, trdo blato, težje odvajanje in podobno so znaki, ki nakazujejo na porušeno ravnovesje v prebavi. V nadaljevanju vam predstavljamo 5 živil, ki najbolj škodujejo vaši prebavi.

1. Rdeče meso

Če je v vašem jedilniku moč najti veliko rdečega mesa, bo to kaj hitro pričelo negativno vplivati na vašo črevesno floro. Svetujemo vam, da v svoj jedilnik vključite vsaj en brezmesni dan in povečate količino svežega sadja in zelenjave.

2. Ocvrta hrana

Če je ocvrta hrana prepogosto na vašem jedilniku, ste bolj izpostavljeni črevesnim boleznim, kot so sindrom razdražljivega črevesja, celiakija, kolitis … Če brez cvrtja res ne gre, vam priporočamo nakup cvrtnika na vroč zrak.

3.Umetna sladila

Umetna sladila v gaziranih pijačah, kavi, čaju ali slaščicah negativno vplivajo na ravnovesje črevesne flore. Pet žličk sladkorja na dan si lahko dovolite brez slabe vesti.

4. Konservansi

S  konzervansi bogate jedi, kot so čips, prestice, predelane mesnine in podobno, praviloma vsebujejo le malo vlaknin in hranil, ki pa so nujne za zdravo črevesno floro. Namesto čipsa raje grizljajte rezine sadja, korenja in v jedilnik vključite čim manj predelanih mesnin.

S konservansi bogate jedi vsebujejo zelo malo vlaknin in hranil.

5. Alkohol

Pretirano uživanje alkohola lahko privede do težav z zgago in refluksom. Preveč alkohola povzroča tudi drisko in krče. Čeprav je zlasti ob koncu tedna težko ostati pri le enem kozarčku, to vsekakor ni dobra ideja za prebavila.

Prebavo uredite s pomočjo psiliuma
Vlaknine psiliuma spadajo v skupino topnih vlaknin, ki urejajo prebavo tako, da po zaužitju z zadostno količino vode nastane naraven gel, ki potuje po prebavnem traktu ter nase veže strupe in ga učinkovito očisti. Omenjen gel poskrbi za mehkejše blato in lažje odvajanje. Poveča se tudi volumen blata, ki spodbudi črevesno peristaltiko in tako ohranja redno prebavo.

Z naravnimi rešitvami do ravnovesja v črevesju

Uravnotežena prehrana, gibanje, dovoljšen dnevni vnos tekočine in vlaknin so naravne rešitve, ki jih lahko vnesete v svojo dnevno rutino. Ker včasih s hrano ne dobimo zadostne količine vlaknin vam svetujemo prehranska dopolnila, ki vsebujejo indijski trpotec v kombinaciji s slivo. Indijski trpotec oziroma psilium velja za eno od najstarejših ljudskih rešitev za uravnavanje prebave. Aktivne vlaknine iz lupine semen indijskega trpotca na naraven način pripomorejo k čiščenju črevesja in urejeni prebavi. Piko na i pa doda kombinacija s sokom slive. Preverjene in varne naravne dodatke najdete v lekarnah.

Aktivne vlaknine iz lupine semen indijskega trpotca na naraven način pripomorejo k čiščenju črevesja in urejeni prebavi.

prejšnji članek
Ksenija Benedetti zadovoljna s svojim življenjem
Svet slavnih
Ksenija Benedetti zadovoljna s svojim življenjem
naslednji članek
Spoznajte blagodejne in sproščujoče učinke iglic
Zdravje
Spoznajte blagodejne in sproščujoče učinke iglic