stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste utrujeni? Morda so kriva jetra

22. 3. 2022; 12.30
Avtor: M.Z.
utrujenost
Prihaja pomlad in skrivanja za ohlapnimi oblačili bo kmalu konec. Čas je, da telo očistimo zimske navlake in lažje zakorakajmo v pomladne dni.

V zimskih mesecih se navadno manj gibljemo in za povrh si raje privoščimo tudi bolj kalorične obroke. Ni čudno, da se po nekaj mesečnem »zimskem spanju« počutimo napihnjeni in utrujeni ter smo brez energije. Vse to so pa lahko znaki, da smo jetra preobremenili in čas je, da se lotimo razstrupljanja.

Zakaj se spomladi lotiti razstrupljanja?

Spomladi nas po zimskem dremežu ulovi tudi spomladanska utrujenost, zato je to res ugoden čas, da obnovimo jetra. Cilj razstrupljanja je, da telo očistimo toksinov, okrepimo imunski sistem, izboljšamo prebavo in tudi, da izgubimo odvečne kilograme. Vsekakor pa pripomore k boljšemu počutju. Ob tem moramo vedeti, da telesa ne moremo očistiti zgolj v nekaj dneh, ampak za to potrebujemo vsaj tri mesece. Namreč toliko časa jetra rabijo za popolno regeneracijo. Če za podporo razstrupljanju dodamo še pravo prehrano in zadostno mero gibanja, si lahko obetamo odlične rezultate, boljše počutje in veliko energije.

Silimarin, ki ga najdemo v semenih pegastega badlja ima močan antioksidativen učinek, kar pomeni, da preprečuje poškodbe jetrnih celic, ki nastanejo zaradi tvorbe prostih radikalov.

Naravna pomoč za vaša jetra

Narava nam na dlani ponuja vse potrebno, da se naše telo zares dobro prečisti nakopičenih strupov. Pegasti badelj velja za enega izmed najbolj obsežno preučenih in dokumentiranih zelišč za zdravljenje bolezni jeter. V zdravilne namene so ga že uporabljali v stari Grčiji in Rimu. Semena pegastega badlja krepijo celično steno in tako preprečujejo vstop strupov v celico, poleg tega pa spodbujajo obnavljanje jetrnih celic. Najpomembnejša zdravilna učinkovina je silimarin, ki ga najdemo v plodovih pegastega badlja in deluje kot lovilec prostih radikalov. V jetrih preprečuje oksidacijo maščob in pojav vnetij ter pospešuje obnovo celic. Danes se v farmaciji in pri domačem zdravilstvu uporablja seme oziroma plod pegastega badlja. Na trgu je več različnih prehranskih dopolnil s pegastim badljem, ki vam bodo ob pravilni uporabi pošteno pomagala pri čiščenju oziroma razstrupljanju jeter.

Nekatera prehranska dopolnila za razstrupljanje temeljijo zgolj na pegastem badlju, ki res da prispeva k razstrupljanju, regeneraciji in normalnemu delovanju jeter. Učinke razstrupljanja pa nepogrešljivo in sinergistično dopolnjujejo še druge aktivne učinkovine, kot so indijska kosmulja, sladki koren, vitamini B skupine in vitamin E. Ob tem posezite po preverjenih rešitvah za razstrupljanje telesa, ki jih priporočajo farmacevti.

prejšnji članek
Kaj vse lahko vpliva na pojav modric?
Zdravje
Kaj vse lahko vpliva na pojav modric?
naslednji članek
Anja in Kaja se vračata iz Španije, a kmalu resnično selita
Svet slavnih
Anja in Kaja se vračata iz Španije, a kmalu resnično selita