901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako poskrbeti za zdrave možgane?

21. 7. 2023; 02.00
Avtor: T. N. S. / revija Jana
možgani

možgani foto: Profimedia

Vsi poznamo rek – zdrav duh v zdravem telesu. A na naš najpomembnejši organ, ki predstavlja tako eno kot drugo, pri načrtovanju zdravega življenja niti pomislimo ne. Seveda, to so možgani. Njihovo zdravje in optimalno delovanje sta osnova za vse drugo, kar se z našim telesom in dušo dogaja.

Dobra novica je, da če celostno skrbite za zdravje in delovanje svojih možganov, s tem pokrijete tudi celoten spekter vsega, kar potrebujete za telesno in duševno zdravje. Obenem pa poskrbite, da bo vaš um oster in ustvarjalen. Bistvo skrbi za zdravje našega nezamenljivega organa je pričakovana – kakovostna prehrana, gibanje in dovolj počitka. Nekaj stvari, ki pozitivno vplivajo na delovanje možganov, pa vas bo morda presenetilo.

Prehrana

Ena od glavnih sestavin negovanja možganov je skrb za pravilno prehrano. Uživanje hrane, bogate z antioksidanti, omega-3-maščobnimi kislinami, vitamini in minerali, lahko pomaga zmanjšati vnetja v možganih ter spodbuja njihovo zdravje in delovanje. Hrana, kot so ribe, oreščki, semena, sadje in zelenjava, je bogata z vitalnimi hranili za možgane. Alfa-lipoična kislina, koencim, ki ga najdemo v mesu, kot so ledvice, srce in jetra, ter zelenjavi, kot so špinača, brokoli in krompir, pomaga izboljšati spomin in zmanjšati pešanje možganskih funkcij. S kognitivnimi zmogljivostmi je povezan tudi vitamin E, ki ga vsebujejo rastlinska olja, mandlji, zelena listnata zelenjava in obogatena žita. Še eno živilo, ki dokazano zmanjšuje motnje v spominu, je kurkuma.

Kar zadeva režim prehranjevanja, so raziskave pokazale, da lahko prekinitveno postenje in omejen čas prehranjevanja pozitivno vplivata na možgansko zdravje, saj prinašata izboljšan spomin in kognitivne funkcije ter zaščito pred nevrodegenerativnimi boleznimi. Pri obeh gre za to, da določen del dneva ne jemo. Vzorci so različni – 8 ur hranjenja in 16 ur posta, hranjenje samo med 10. in 18. uro itn. Ta pristop lahko pomaga uravnotežiti raven sladkorja v krvi, izboljšati presnovo in spodbujati zdravje možganov.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 28, 11. julij, 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Umrl legendarni Tony Bennett
Svet slavnih
Umrl legendarni Tony Bennett
naslednji članek
Smash burger tacos: Novi kulinarični trend, ki osvaja TikTok
Kulinarika
Smash burger tacos: Novi kulinarični trend, ki osvaja TikTok