nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Živila, ki pozitivno vplivajo na plodnost

8. 2. 2024; 03.00
Avtor: K.M.
folna kislina, hrana

folna kislina, hrana foto: Dreamstime

Zdrava prehrana je izjemno pomembna tudi za plodnost in načrtovanje nosečnosti.

Če še vedno niste poskrbeli za to, da v telo vnašate bolj zdrava živila, čeprav se zavedate, da s tem škodujete le sebi, je zdaj res skrajni čas. Če si želite imeti v prihodnosti otroke, potem je še posebno pomembno, da poskrbite za svoje telo in vanj vnašate sveža in sezonska živila, ne pozabite pa niti na vitamine in minerale, ki jih v našem telesu primanjkuje. Zagotovo se zavedate, da je treba v nosečnosti še bolj paziti na prehrano in prehranske navade. Strokovnjaki pravijo, da naslednja živila izjemno pozitivno vplivajo na plodnost.

Folna kislina

Folna kislina je ena izmed oblik vitamina B, ki je znan tudi kot vitamin B9. Če načrtujete nosečnost, bodite še posebno pozorni na vnos folne kisline v organizem, saj pomaga pri pravilnem razvoju zarodka. Zagotovite si jo lahko z uživanjem zelene listnate zelenjave, stročnic, leče, brokolija, zelja, jajc, mesa, rib, mlečnih izdelkov, pomaranč, avokada, belušev in telečjih jeter ali pa kot dodatek k prehrani v obliki kapljic ali tablet.

Visokokak ovostne beljakovine

Neka študija je dokazala, da je prehrana, ki je bogata z beljakovinami, ugodna za spočetje. Prehrana, ki vsebuje 25 odstotkov beljakovin in 40 odstotkov manjši vnos ogljikovih hidratov, naj bi možnost spočetja kar podvojila. Priporoča se uživanje jajc, belega mesa in rib, ki so bogate z maščobnimi kislinami omega-3.

Izogibajte se transma ščobnim kislinam

Transmaščobne kisline so industrijsko proizvedene ali naravno prisotne. Škodljive so industrijsko pridelane, ker nižajo raven koristnega holesterola in dvigajo raven škodljivega holesterola v krvi. Vplivajo tudi na raven sladkorja v krvi in na nepravilno ovulacijo. Odsvetuje se tudi čezmerno uživanje kofeina, izdelkov z nizko vsebnostjo maščob, bele moke in sladkorja.

prejšnji članek
Hrana, ki vam bo dala energijo za ves dan
Kulinarika
Hrana, ki vam bo dala energijo za ves dan
naslednji članek
Skutni krofi posuti s sladkorjem
Kulinarika
Skutni krofi posuti s sladkorjem