Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bolezen pogosto spremljajo neznačilni znaki

15. 2. 2024; 01.00
Avtor: PR
Junaki

Pripnite si zlato pentljo v podporo mali borcem. foto: Junaki 3. nadstropja

Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku, ki je v letu 2024 postal drugi najpogostejši vzrok smrti pri osebah mlajših od 15 let. Letošnja tema mednarodnega dneva se posveča odkrivanju različnih izzivov in neenakosti, s katerimi se soočajo vsi, ki se srečujejo z otroškim rakom. Društvo Junaki 3. nadstropja letos ta dan obeležuje z vseslovensko akcijo ozaveščanja o otroškem raku.

Letos obeležujemo že 22. mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Za to redko nenalezljivo boleznijo v Sloveniji letno zboli 70—80 otrok. Bolezen pogosto spremljajo neznačilni znaki in simptomi, ki otežujejo njeno prepoznavanje. Čeprav z zgodnjo diagnozo in optimalnim zdravljenjem pri nas ozdravi skoraj 80 odstotkov otrok z rakom, vsako leto bitko z boleznijo izgubi 10—15 otrok.

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku je svetovna kampanja, namenjena ozaveščanju o raku med otroki in mladostniki. Kampanjo je leta 2002 ustanovila mednarodna organizacija International Childhood Cancer Day, ki se zavzema za enakopraven dostop do zdravstvene in psihosocialne oskrbe otrok z rakom po celem svetu ter spodbuja k večjemu razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju. Letošnji poudarek je na odkrivanju različnih izzivov in neenakosti, s katerimi se soočajo vsi, ki se srečujejo z otroškim rakom.

Vseslovenska akcija ozaveščanja o raku pri otrocih

V društvu Junaki 3. nadstropja letošnji mednarodni dan boja proti otroškemu raku obeležujejo z vseslovensko akcijo ozaveščanja o raku pri otrocih. K sodelovanju so pozvali vrtce, osnovne in srednje šole, dijaške domove ter vse slovenske občine. Pripravili so tudi letak o desetih najpogostejših oblikah otroškega raka, o katerih ozaveščajo tudi na svoji Facebook strani. Poleg tega so organizirali še krvodajalsko akcijo v Ljubljani, Mariboru in Izoli. Poskrbeli pa so tudi za razvedrilo otrok na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani in na obisk povabili znanega slovenskega pisatelja Primoža Suhodolčana.

Zlata pentlja v znak podpore Junakov celega sveta

V znak spoštovanja vsem, ki so in še vedno bijejo težko bitko s to zahrbtno boleznijo, si danes, 15. februarja lahko nadenemo zlato pentljo, simbol otroškega raka. Podporo lahko izrazimo tudi z donacijo društvu Junaki 3. nadstropja, ki nesebično zagotavlja finančno, socialno in psihološko podporo obolelim otrokom in njihovim družinam.

Društvo je ob koncu preteklega leta prejelo status humanitarne organizacije in status nevladne organizacije v javnem interesu. Kot tako je povsem neprofitno in odvisno od donacij posameznikov in podjetij, ki jih namenjajo za nakup nujno potrebnih medicinskih pripomočkov na oddelku in denarno pomoč družinam otrok z rakom.

Vse, ki so zmožni finančne pomoči, društvo vabi k donaciji na spletni strani društva ali s pošiljanjem SMS sporočila JUNAKI5 na 1919, s čimer bodo prispevali 5 evrov.

prejšnji članek
Kaj morate pred nakupom vedeti o bonsajih?
Zdravje
Kaj morate pred nakupom vedeti o bonsajih?
naslednji članek
Slovenskemu filmu že prva zlata rola
Kultura
Slovenskemu filmu že prva zlata rola