nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Izšel priročnik za delo z osebami z avtizmom od predšolske vzgoje do zaposlitve

18. 4. 2024; 01.00
Avtor: STA/ V.M.
otrok, šola, učenec, avtizem

otrok, šola, učenec, avtizem foto: Dreamstime

V okviru projekta Podpora zaposlenim v vzgoji in izobraževanju je izšel priročnik za delo z osebami z avtizmom od predšolske vzgoje do zaposlitve. Priročnik vsebuje praktične nasvete za zgodnje odkrivanje avtizma in celovito podporo ljudem z avtizmom. Ponuja tudi različne pedagoške pristope poučevanja in strategije za boljše vključevanje.

Priročnik za delo z osebami z avtizmom od predšolske vzgoje do zaposlitve je izšel ob pomoči sofinanciranja s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma in pripadajoče slovenske udeležbe, so sporočili iz Zveze za avtizem Slovenije. Pod vodstvom glavne urednice Sabine Korošec Zavšek so ga uredile Ksenija Bratuš Albreht ter Jana Ponikvar iz zavoda za rehabilitacijo in izobraževanje Šentprima, Irena Marinič ter Lara Valentinčič iz Osnovne šole Kozara in Barbara Žnidarko iz Zveze nevladnih organizacij za avtizem Slovenije.

Priročnik so natisnili v 1000 izvodih in je za bralce brezplačen. Izdali so ga tudi tudi kot e knjigo. Povezava je na voljo TUKAJ.

 "Ta obsežna zbirka informacij, praktičnih nasvetov in primerov dobre prakse, ki jih priročnik ponuja, predstavlja dragoceno orodje za vse, ki si prizadevajo za boljše razumevanje avtizma in za ustvarjanje vključujoče družbe, v kateri imajo vsi ljudje z avtizmom možnost za srečno in izpolnjeno življenje," je v nagovoru zapisala glavna urednica Sabina Korošec Zavšek. Ustvarjalke so po njenih besedah želele z vsebinami v priročniku "priti nasproti otrokom, mladostnikom in odraslim z avtizmom, da bodo postali vidni člani skupnosti".

Priročnik so izdali tudi kot e knjigo, ki je na voljo na spletni strani: www.zveza-avtizem.eu foto: Zaslonski posnetek

Priročnik poleg praktičnih nasvetov in pedagoških pristopov med drugim ponuja tudi pregled aktualne zakonodaje s področja zagotavljanja pravic oseb z avtizmom v vzgojno-izobraževalnem okolju, smernice za uspešen prehod iz ene ravni izobraževanja na drugo in praktične nasvete za delodajalce pri vključevanju oseb z avtizmom v delovno okolje.



Zveza nevladnih organizacij za avtizem Slovenije je poleg izdaje priročnika v okviru projekta Podpora zaposlenim v vzgoji in izobraževanju v dveh letih partnerstva z drugimi področnimi organizacijami izvedla tudi tri raziskave, razvila spletno aplikacijo za zbiranje podatkov o številu oseb z avtizmom v Sloveniji in pripravila več tematskih dogodkov, ki so opozorili na položaj oseb z avtizmom v vzgoji in izobraževanju.

avtizem

avtizem foto: Dreamstime

prejšnji članek
Regačica - plevel, ki je odličen v kulinariki
Kulinarika
Regačica - plevel, ki je odličen v kulinariki
naslednji članek
Večerja za 5: Tim se rad pojavlja na televiziji
Resničnostni šovi
Večerja za 5: Tim se rad pojavlja na televiziji