stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nova refleksološka tehnika

4. 3. 2016; 06.15
Avtor: Mateja Blažič/revija Bodi zdrava
Nova refleksološka tehnika

foto: Arhiv Bodi zdrava

Da ima človeški dotik blagodejne moči, so se zavedala že stara ljudstva. Tehnika sarafijn, ki jo je razvila refleksologinja Heinrike Bergmans iz Belgije, pa to spoznanje povezuje s celičnim spominom.

Naši vedenjski vzorci, pa tudi fizično in splošno počutje se oblikujejo vse življenje in segajo tudi v čas pred rojstvom in pretekla življenja. Dokler ne vemo, zakaj se odzivamo na določen način, tega ne moremo spremeniti. Ključ je v celičnem spominu, kjer so odtisi obremenjujočih dogodkov. Terapevt z blagimi prijemi na stopalih spodbudi stanje poglobljene zaznave, v kateri prejemnik sam prepozna slabšo pretočnost v telesu in jo prek vodenega procesa sprosti v svojem ritmu.

Tehnika je še posebej dragocena za nosečnice, ki se v tem času spoprijemajo z velikimi spremembami. Bolj se zavedajo svojega telesa, hkrati pa se laže povežejo z nerojenim otrokom. Izkušnje strank pričajo o mirnejšem zgodnjem materinstvu mamic, ki so z otrokom tako že prej vzpostavile stik. »Te mame laže prenašajo že tegobe nosečnosti. Komunikacija z dušo nerojenega otroka pa posledično prinese več harmonije v mlado družino. Dojenčki laže zaspijo, se ponoči manj zbujajo in so na splošno bolj zadovoljni,« pojasni terapevtka Tina Cimperman.

Začetnica tehnike sarafijn Heinrike Bergmans je pri njenem odkrivanju in razvijanju izhajala iz sebe in iz svojih izkušenj. Tudi njo je namreč močno zaznamovala prenatalna izkušnja, saj se je njen oče smrtno ponesrečil, ko je bila mama v sedmem mesecu nosečnosti. Ti dogodki so jo močno zaznamovali za vse življenje, zlasti v njenih prvih dveh lastnih nosečnostih, ko se je začel pojavljati strah, da se bodo tudi njej ponovili omenjeni tragični dogodki. Začela se je poslušati in iskati rešitve.

Da bi tretjo nosečnost doživela čim bolj mirno in brez travm, se je začela podrobneje ukvarjati z novo smerjo materinske refleksologije. Razvijala je novo tehniko, ki ji je pomagala vzpostaviti telepatski stik z nerojenim sinom. A pri porodu so se stvari usodno zapletle. Zaradi napačno diagnosticiranega vnetega slepiča je po porodu njeno življenje viselo na nitki, njena zavest pa je bila razpeta med dvema svetovoma. Njeno telo je bilo izčrpano in uničeno, in tedaj se je ob stiku s svojo duhovno družino odločala, ali naj ostane ali odide. Prebudila se je na intenzivni negi in začela dolgotrajno in mučno pot okrevanja. Prav pri tem pa je začela odkrivati subtilno povezavo s svojim telesom, občutki, se drugače sporazumevati z njim … Odkrite izkušnje je poimenovala in razvila v tehniko sarafijn.

Najprej jo je preizkušala na svojih nosečih prijateljicah in z nežnimi gibi stopal delala na celični ravni v telesu. Prav tam je namreč shranjeno vse, tako programirani vzorci vedenja kot prenatalni spomini. Ko jih ozavestimo in sprostimo, zavestno spremenimo vzorce, ki jih sicer vlečemo s seboj tudi več življenj in prenašamo na otroke. Tehnika lahko namreč omogoča celo zdravljenje družinskih linij za sedem rodov naprej in nazaj.

Sama refleksologija temelji na spoznanju, da lahko z dotikanjem in pritiskanjem na točke dlani in stopal vplivamo na celotno telo. Tehnika sarafijn vse to dopolnjuje in oplemeniti z delom na čakrah in avričnih poljih. Prijemi vplivajo na parasimpatični živčni sistem, hkrati pa z vodeno vizualizacijo in sklopom terapevtovih vprašanj odpravljamo blokade v fizičnem, eteričnem, čustvenem in mentalnem telesu.


Sprememba vibracije sprosti 'zamrznjeno energijo', pretok se ponovno vzpostavi in energija steče. Temu seveda sledijo spremembe v življenju, na fizični ravni, v načinu razmišljanja in čustvovanja. Ublažijo se zdravstvene težave, izzvenijo težka čustvena stanja. Sprožen je postopek čiščenja, ki postopoma poteka še nekaj prihodnjih dni, nato se sistem uravnovesi.

A ne gre samo za tehniko zdravljenja in samospoznavanja. Okrepi namreč tudi moči človekovega samozdravljenja, z njo lahko odstranjujemo vezi z drugimi, ki nas omejujejo, celo s pokojniki.

»Najpomembnejše je osvobajanje zamrznjenih točk energije, ki predstavljajo speči potencial v nas. Ko se plast za plastjo razkrivajo ozadja, ki nas vedno znova vračajo v podobne položaje – v odnosih, študiju, poslu –, lahko denimo uredimo težaven odnos z določeno osebo. Zanimivo je opazovati, kako se ta oseba začne drugače obnašati do nas. Sprememba ni enostranska, temveč vzajemna, saj z osebo komuniciramo na drugi frekvenci, prek višjega jaza,« pove Tina Cimperman, ki deluje v studiu Zelenapot.

»Tehnika lahko sproži zelo zanimive uvide, a pomembno je njihovo sporočilo,« pojasni slike, ki se lahko pojavijo med terapijo, terapevtka Cimpermanova.

V Sloveniji, Belgiji in na Nizozemskem tehniko že obvladajo izšolani terapevti. Terapevtka Tina Cimperman se je njo seznanila v Društvu refleksoterapevtov, kjer je na seminarjih spoznala in se izobraževala tudi pri Heinrike Bergmans. »Učenje tehnike je bila zame globoka izkušnja, presenečena sem bila, kaj vse se je pojavilo, kaj se skriva v podzavesti in kako ravnati s temi informacijami,« pravi. »Ob terapiji se mi namreč vklopijo tudi trije čuti hkrati. Pojavijo se fizični občutki, jasne vizije ali slišim besede, zvoke …«

Pa je mogoče tudi zdravljenje čisto na fizični ravni? »Vse je eno, vse je prepleteno in povezano,« pravi naša sogovornica. »Če se nekaj pojavi na fizični ravni, je to lahko povezano bodisi z eterično, čustveno ali mentalno plastjo našega bitja … Gre za različne manifestacije iste težave, ki pa je ne moreš in ne moreš rešiti, dokler je ne 'odpakiraš', spoznaš prepričanja, ki jo je oblikovalo, in ga opustiš.«

Pri kom se torej začne izvajati tehnika, za koga je primerna? »Primerna je kot podpora ob življenjskih prelomnicah, kot so ločitev, menjava ali izguba službe, v stresnih položajih, na primer pred izpiti. Lahko pa se zanjo odločim, ko nekoga boli križ, ima težave z očmi, nespečnostjo, nihanjem krvnega tlaka … Če opazim, da je človek pod hudo napetostjo, kar ruši zdravstveno stanje, ima sarafijn dober učinek,« je povedala terapevtka.

Zdravstvene težave se pogosto omilijo in pride do izboljšanja. »Zato je tehnika primerna za vse, ki želijo spremeniti odnos do travmatičnih dogodkov, se rešiti čustvene ujetosti, ki jo občutimo kot strah, žalost ali jezo, in znova polno zaživeti v sedanjem trenutku,« zaključuje. Vse se namreč začne na energijski ravni. Tudi spremembe na bolje.

prejšnji članek
To nosi vsak drugi otrok
Zdravje
To nosi vsak drugi otrok
naslednji članek
Letos s celulitom ali brez?
Moda&Lepota
Letos s celulitom ali brez?